PvdA Europees parlement


EP steunt VN in zoeken naar oplossing Kosovo

22 maart 2007

De buitenlandcommissie van het Europees Parlement heeft gisterenavond besloten de VN-Veiligheidsraad volledig te steunen in haar taak een definitieve status voor Kosovo te bepalen. PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma: "Het is niet aan de Europese Unie om hier uitspraken over te doen. Wij zullen ons moeten concentreren op onze rol zodra de status van Kosovo bepaald is."

Het Europees Parlement schaart zich achter bemiddelaar Ahtisarri. Wiersma: "Daarnaast roepen we democratische politieke krachten in Servië op om een regering te vormen die actief en voortvarend een oplossing zoekt voor de provincie Kosovo. Samenwerking met het Internationaal Strafhof in Den Haag is een tweede vereiste." Als lonkend perspectief zou zo´n regering kunnen rekenen op gesprekken over een stabilisatie- en associatieakkoord tussen de EU en Servië. Zo´n akkoord levert de regio handelsvoordelen op.

De status van Kosovo is een politiek zeer gevoelige kwestie. Zaterdag was er in Wenen nog een VN-conferentie over de situatie. Daar bleek dat Servië zich met hand en tand blijft verzetten tegen een onafhankelijk Kosovo. Toch is het voorzichtig opvoeren van druk om tot een oplossing te komen belangrijk, vindt Wiersma. "Een definitieve status waar alle partijen mee kunnen leven brengt stabiliteit in de regio, wat absoluut noodzakelijk voor verdere ontwikkeling van de hele Balkan."