PvdA Europees parlement


Europese sociaal-democraten verzetten zich tegen raketschild

22 maart 2007

Ter voorbereiding op de herziening van het Non- proliferatieverdrag in 2010 heeft het Europees Parlement zojuist gedebatteerd over de vraag hoe te voorkomen dat het aantal landen dat massavernietigingswapens bezit zich uitbreidt. Tegelijk zet een Amerikaans voorstel om delen van een antiraketsysteem in twee EU-landen te plaatsen de boel onder druk. PvdA-europarlementarier en vice-voorzitter van de overkoepelende PES-fractie Jan Marinus Wiersma: "Bij de Europese veiligheidsstrategie ligt de nadruk altijd op een multilaterale aanpak. Wij betreuren het dan ook zeer dat EU-landen betrokken

Het Non-proliferatieverdrag is de belangrijkste steunpilaar onder de internationale consensus dat de verspreiding van nucleaire wapens tegengegaan moet worden. Recente ambities van Iran en Noord-Korea om tot de ontwikkeling van atoombommen te komen onderstrepen de noodzaak van het verdrag. Naast die dreiging groeit de vrees dat nucleaire wapens op een dag in handen vallen van terroristische groeperingen.

Buitenlandspecialist Wiersma staat pal voor een gezamenlijke aanpak van het nucleaire probleem met een hoofdrol voor de grootmachten. In dat licht is hij verontrust vanwege het verzoek van de Amerikanen aan Polen en Tsjechië om delen van een antiraketsysteem op hun grondgebied te plaatsen als bescherming tegen aanvallen van Noord-Korea en Iran. Wiersma: "Men kan niet tegelijkertijd aan de ene kant proberen te voorkomen dat deze landen hun nucleair wapenarsenaal ontwikkelen en aan de andere kant de moed al opgeven door zich te richten op de verdediging."

De unilaterale aanpak van de Amerikanen stoot niet alleen de Russen, maar ook de EU tegen het hoofd, vindt Wiersma. "Er is niet eens gepoogd om internationaal overleg over deze kwestie tot stand te brengen. Wat ons betreft is hiermee de geloofwaardigheid van één van de belangrijkste ondertekenaars van het Non-proliferatieverdrag, te weten de VS, in het geding."

Hij betreurt daarnaast dat tijdens het debat noch de Raad, noch de Commissie is ingegaan op deze bezwaren. Over twee weken zal de Europese overkoepelende sociaal-democratische PES-fractie, waarvan de PvdA deel uitmaakt, de zaak opnieuw aankaarten bij EU-buitenlandcoördinator Solana.