PvdA Europees parlement


Illegale visvangst harder aanpakken met controle en keurmerk

22 maart 2007

PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey pleit voor een radicaal andere aanpak van illegale visvangst. De bewijslast moet worden omgekeerd: vissers moeten bewijzen dat ze met legaal gevangen vis EU-havens binnenkomen. Ook moet er een keurmerk komen voor consumenten zodat ze weten dat ze 'schone vis' op hun bord hebben.

Samen met Lutz Jacobi, PvdA-visserijwoordvoerder in de Tweede Kamer, heeft Corbey vandaag gereageerd op een consultatie van de Europese Commissie over illegale visvangst. Hun belangrijkste wens is het omkeren van de bewijslast. In plaats van dat inspecties moeten bewijzen dat vissers illegaal zijn bezig geweest, moeten de vissers aantonen dat ze legaal gevangen hebben. Dit kan bijvoorbeeld met webcams of onafhankelijke controle op grote schepen.

Daarnaast pleiten Corbey en Jacobi voor een keurmerk zodat consumenten zeker zijn dat ze legaal gevangen vis kopen. Corbey: "Het is belangrijk ook consumenten te betrekken bij het grote probleem van de illegale visvangst. Velen met ons willen geen leeg geviste oceanen achterlaten aan volgende generaties. Zij willen actief iets doen. Dat kan met een gecontroleerd en degelijk keurmerk voor vis die deugt."