PvdA Europees parlement


Ziekenhuizen en scholen niet ten prooi aan de markt

22 maart 2007

Zorg in ziekenhuizen en het ophalen van afval, bij zulke 'sociale diensten van algemeen belang' moet het sociale aspect altijd voorrang hebben boven het belang van de markt. Dit zegt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt naar aanleiding van een rapport waarover zojuist is gestemd in het Europees Parlement.

De sociale diensten van algemeen belang zijn eerder door de sociaal-democratische PES-fractie, waarvan de PvdA-eurodelegatie deel van uitmaakt, met succes uitgezonderd van de Dienstenrichtlijn.

Crux van het rapport is dat lokale, regionale of nationale overheden zelf mogen bepalen wat zij als sociale dienst van algemeen belang aanmerken, wie de dienst levert en hoe deze dient te worden uitgevoerd. Op deze manier blijft er ruimte voor publiek-private samenwerking. Voor Nederland is dit in het bijzonder van belang omdat wij veel gebruik maken van dit type samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld in de sociale woningbouw.

Lidstaten mogen ook weer geen misbruik maken van die vrijheid door teveel te definiëren als dienst van algemeen belang, vindt Bozkurt. "We moeten voorkomen dat deze opening wordt gebruikt voor protectionistische maatregelen."

Naar verwachting komt de Europese Commissie, na een consultatieronde, in de herfst van 2007 met een voorstel over de sociale diensten van algemeen belang.