PvdA Europees parlement


Arrestaties oppositie Belarus beroerde opmaat voor dialoog

22 maart 2007

De openingen voor dialoog en betere betrekkingen met de Europese Unie zijn holle retoriek van de Wit-Russische president Loekasjenko. Dat zegt Jan Marinus Wiersma naar aanleiding van de arrestatie van twee leden van de Wit-Russische oppositie afgelopen dinsdag.

Zeker sinds de ruzie tussen Minsk en Moskou over de prijs van gas en olie lijkt Loekasjenko toenadering te zoeken tot Europa. "De EU moet daartoe zeker bereid zijn, maar het is aan hem om de eerste stap vooruit te zetten. Het gevangenzetten van leden van de democratische oppositie is duidelijk een stap terug," zegt Wiersma.

Wiersma ziet geen tekenen van een echte koerswijziging van het regime of afname van de repressie, ondanks de mooie woorden van Loekasjenko. Hij noemde zichzelf onlangs een 'ijverige leerling van het Westen' en zei dat zijn land ooit als Zweden of Duitsland te willen zien. "We hebben te lang op één vleugel gevlogen," zei hij eind januari, refererend aan de sterke oriëntatie op Moskou.

In Europa worden zijn woorden door sommigen ontvangen als bemoedigende aanwijzingen van diplomatieke dooi. René van der Linden, voorzitter van het Parlement van de Raad van Europa, bracht in januari een bezoek aan Belarus. Hij riep het regime op werk te maken van democratische hervormingen maar zei ook dat de EU dialoog moet aangaan. Vorige week nog gaf buitenlandchef van de EU Javier Solana aan dat hij mogelijkheden ziet om opnieuw in contact te treden met de hoogste echelons van het regime waarmee de betrekkingen nu nog bevroren zijn.

Wiersma roept op tot voorzichtigheid: "Loekasjenko is niet echt een man van zijn woord." Hij ziet meer in de benadering van de Europese Commissie. Die publiceerde in november 2006 een actieplan: een heldere lijst van de voordelen die er voor Belarus te behalen zijn uit betere betrekkingen met de EU, maar ook duidelijke voorwaarden, zoals vrije verkiezingen en het vrijlaten van politieke gevangen. "De EU zou dit plan brede bekendheid moeten geven onder de bevolking, zodat zij ziet dat de EU geen onhaalbare eisen stelt en dat er wel degelijk een alternatief is voor de ijzeren greep van Loekasjenko", zegt Wiersma.