PvdA Europees parlement


Jaarlijkse Politkovskaya-lezing eert mensenrechten

22 maart 2007

Op initiatief van PvdA-europarlementariër Thijs Berman en zijn Vlaamse Groene collega Bart Staes organiseert het Europees Parlement vanaf komend najaar jaarlijks de Politkovskaya-lezing. Met dit evenement willen de volksvertegenwoordigers de onlangs vermoorde journalisten Anna Politkovskaya en Hrant Dink eren.

De lezing wordt een eerbewijs aan journalisten die zich waar ook ter wereld inzetten voor democratie en mensenrechten. Het initiatief wordt gesteund door meerdere fracties. Vandaag maakte Hans-Gert Pöttering, de voorzitter van het Europees Parlement, bekend dat ook hij achter het plan staat. Daarmee is de jaarlijkse lezing een feit.

Berman: ""Bart Staes en ik hebben allebei Anna Politkovskaya gekend. We willen dat haar naam blijvend verbonden wordt met de strijd voor democratie en mensenrechten. Anna vroeg in haar artikelen respect voor elke burger in Rusland. Dát is journalistiek op zijn best."

De Politkovskaya-lezing zal elk jaar in het Europees Parlement worden uitgesproken door een journalist die zich binnen of buiten de EU op bijzondere wijze inzet voor democratie en mensenrechten. Mogelijke datum zou 7 oktober zijn, de dag van de moord op de Russische onderzoeksjournaliste.

Berman "Democratie is ondenkbaar zonder vrije pers. Het is goed dat juist politici dat openlijk erkennen hier in het hart van de Europese democratie. Kijk naar de journalisten in Zimbabwe die zelfs als ze in elkaar worden geslagen toch doorgaan met hun berichtgeving. Zij hebben onze steun hard nodig en met de Anna Politkovskaya-lezing wordt die straks elk jaar plechtig bevestigd. Dat zal hopelijk ook leiden tot meer concrete Europese steun."