VVD


22-3-2007

VVD: inzet Nederland in Europa nu helder

In de aanloop naar de bijeenkomst in Berlijn waar regeringsleiders de verjaardag van de Europese Unie vieren, heeft de VVD-woordvoerder Europa Han ten Broeke duidelijkheid van premier Balkenende gevraagd over de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen over de Europese Grondwet.

De VVD heeft nu helderheid: ook de regering wil niet aan een nieuwe Europese Grondwet.

Na aanvankelijke weigering stuurde het kabinet uiteindelijk een brief en volgde gisteravond, 21 maart, een debat op hoofdlijnen in de Kamer. Ten Broeke: "De VVD wil dat Nederland de door de burgers verworpen Europese Grondwet zou laten vallen als onderhandelingsinzet. Het kabinet heeft nu helder aangegeven dat zij dit ook wenst. Dat is de grootste winst van dit debat, want het regeerakkoord was daarover onduidelijk."

In het debat maakte de premier duidelijk dat hij aankoerst op een klein wijzigingsverdrag dat de bestuurbaarheid van de Europese Unie verbetert, de rol van nationale parlementen versterkt, enkele terreinen van samenwerking toevoegt (asiel, klimaat/energie, terrorisme) en waar de Grondwettelijke elementen (zoals de grondrechten) worden uitgehaald . Ook zal men de Raad van State niet vooraf raadplegen of er een referendum nodig is. Ten Broeke daarover: "Of er een referendum komt moet afhangen van het eindresultaat. Dat zeggen wij al sinds we die rare verwijzing in het regeerakkoord lazen, die kan er dus nu ook uit."

De liberaal stelde verder dat nu wel het juiste startpunt was gekozen, maar dat de beoordeling van het eindresultaat voor de VVD afhangt van enkele belangrijke punten. Om de onderhandelingspositie niet klem te zitten bleef hij daarbij op hoofdpunten. "Wij wensen geen Sociaal Model Europa, maar in dit debat weigerde de premier daarop in te gaan. Dus is dit model ook niet uitgesloten als Europees beleidsterrein, want dit is alleen maar goed voor hoge werkeloosheid,". Wat dat betreft was staatssecretaris Timmermans duidelijker over de zogenaamde `diensten van algemeen belang' die zouden moeten worden uigesloten van de interne markt. Ten Broeke: "Dit wordt voor de VVD een heel belangrijk punt. Die interne markt: dat zijn onze banen en dat is onze welvaart. Als wij die beperken zullen wij daar de meeste last van ondervinden en niet de Fransen die dan bijvoorbeeld weer hun postmarkt kunnen beschermen".

Op het terrein van de uitbreiding van Europa gaf het kabinet ook helderheid: de zogenaamde Kopenhagen-criteria waaraan nieuwe toetreders moeten voldoen komen in een nieuw verdrag en daarbij wordt ook gekeken of Europa die uitbreiding dan wel aankan. "Daar is de VVD het zeer mee eens, wij willen dit nu echt in een Verdrag terugzien en niet als een halfzachte politieke afspraak waarvan kan worden afgeweken." De VVD is tevreden dat de stilte omtrent het debat in Europa, mede op haar aandrang, nu is doorbroken en het Nederlands parlement zich nu ook voorafgaand aan een Europese Topvergadering heeft uitgesproken. Er zullen nog vele debatten volgen waarbij andere punten, die nu niet konden worden besproken aan de orde komen. Maar dit was een goede start en dit heeft de inzet van het Nederlands kabinet in Europees verband versterkt."