Senternovem


20-03-2007 | Via procesefficiency naar een duurzame energiehuishouding

Deelnemers besparen 2 procent op energiekosten per jaar

Steeds meer bedrijven maken vrijwillige afspraken met de overheid om hun energie-efficiency te verbeteren. Dat gebeurt met behulp van zogenaamde Meerjarenafspraken (MJA's).

Een MJA is een afspraak tussen de overheid en een sector over energiebesparing. SenterNovem ondersteunt bedrijven daarbij. De afgelopen 15 jaar bereiken deelnemers een gemiddelde energie efficiency verbetering van ruim 2 % per jaar. Het gaat bij MJA om energiebesparing in het productieproces maar ook om een duurzame energievoorziening. Vooral bij dat laatste gaat het om complexe veranderingen. Innovatieve technologie en samenwerking met bedrijven buiten het eigen bedrijf zijn hierbij essentieel. De ervaring van SenterNovem leert dat bedrijven de stap naar dergelijke complexe veranderingen niet vanzelf maken. Sectoroverschrijdende kennisuitwisseling komt niet vanuit het bedrijfsleven zelf op gang. Een onpartijdige partij zónder commerciële belangen zorgt voor een opener kennisuitwisseling tussen bedrijven. Met ondersteuning vanuit de overheid kijken bedrijven óver hun grenzen en gaan zij complexere veranderingen aan. MJA bewijst daarmee dat de breedte van het bedrijfsleven mee kan gaan in complexe veranderingen, mits je hen adviseert, begeleidt en ondersteunt. Dit biedt kansen voor veranderingen die nodig zijn voor een duurzame energiehuishouding op de langere termijn.

Meer informatie
Het volledige artikel "Energiebesparing; van procesefficiency naar een duurzame energiehuishouding op de lange termijn".