Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Meppel verkocht in 2006 7,5 ha bedrijventerrein (22-3-2007)

De Gemeente Meppel heeft het afgelopen jaar aanzienlijk meer bedrijventerrein verkocht dan de voorgaande jaren. In de loop van dit jaar wordt daarom de tweede fase van bedrijventerrein Noord 2 bouwrijp gemaakt.

Met het onlangs opgeleverde bedrijventerrein Oevers E, het nieuwe terrein voor woon-werkvormen, is er een ruim en verscheiden aanbod voor bedrijven van binnen en buiten de gemeente.

De regelmatige contacten met het bedrijfsleven hebben, onder meer op het gebied van parkmanagement, al resultaat opgeleverd.

Verkopen 2006 per terrein:

Oevers B 1,3 ha

-uitbreiding Meppeler Containers Services

Oevers D 1,4 ha

-nieuwvestiging & uitbreiding: onder meer NV Rendo en Autobedrijf De Pruis uit Nijeveen

Oevers E 1 ha

-nieuwvestiging: 6 bedrijven, onder meer een bedrijf in spring/luchtkussens

Noord 2 1,7 ha
-nieuwvestiging: 6 bedrijven, onder meer Koning Motoren Revisie uit Staphorst
(het bedrijf was vroeger al in Meppel gevestigd (naast de Scania-locatie)

Nijeveen Spijkerserve 0,3 ha

-de voormalige brandweerkazerne is gekocht door Poeliersbedrijf Vegter

Rogat 1,8 ha
-verplaatsing & uitbreiding van 3 reeds gevestigde bedrijven, onder meer Brinkman Transport
dat op een kavel van ruim 1 ha een nieuwe bedrijfshal realiseert

Totale verkoop bedrijventerreinen voorgaande jaren: 2001 5,3 ha
2002 2,8 ha
2003 3 ha
2004 3,8 ha
2005 3 ha
2006 7,5 ha

Beschikbaar terrein
Door de positieve ontwikkeling van de verkoop van Noord 2 zal dit jaar een tweede fase bouwrijp gemaakt worden. Zo kan worden voorzien in de vraag naar kleinere kavels, terwijl er ook enkele grote kavels geschikt gemaakt worden voor uitgifte.
In 2006 is het bouwrijp maken van Oevers E afgerond. Met dit terrein wordt de verscheidenheid in aanbod verbreed. Er was in Meppel geen grond beschikbaar voor woon-werkvormen. Met de realisatie van 26 bedrijfskavels op dit thematische terrein kan Meppel ook in dit segment kavels aanbieden.

De volgende oppervlaktes zijn nu beschikbaar:
Oevers D 16 ha
Oevers E 5,4 ha
Noord 2 20 ha
Rogat 0,3 ha

Samenwerking met bedrijfsleven
De besturen van ICC-PMM en de Meppeler Handelsvereniging overleggen met grote regelmaat met Burgemeester Westmaas, de portefeuillehouder voor economie, en bedrijvencontactfunctionaris Han Tissingh. Voor de Gemeente is een sterke regionale economie nodig voor het draagvlak voor goede voorzieningen. Samen zijn economie en voorzieningen de basis van de werkgelegenheid.

ICC-PMM en Gemeente laten gezamenlijk een folder met informatie opstellen. Doel is om nieuw te vestigen bedrijven te informeren over het vestigingsklimaat in Meppel en in relatie hiermee het parkmanagement. Uiteraard zullen ook bestaande bedrijven dit voorjaar de folder ontvangen.

Woensdag 21 maart hebben ICC-Parkmanagement en de Gemeente een intentieovereenkomst gesloten voor nauwe samenwerking op vier gebieden: het beheer van openbaar groen, een onderzoek naar openbaar vervoer, breedband en bedrijfsaanduiding op bedrijventerreinen.

De Gemeente werkt bovendien met bedrijven en instellingen aan citymarketing. Eén van de doelen daarvan is meer bedrijventerreinen te verkopen.

Het economisch beleid voor de komende jaren vindt zijn basis in de ontwikkelingsvisie 2030, de economische agenda, de detailhandelsvisie en het toeristisch recreatief ontwikkelingsplan. Het Uitvoeringsprogramma 2006-2010 van Burgemeester & Wethouders, Mee(r) doen met Meppel, Werken, Welzijn, Wonen, geeft daaraan uitwerking.