nominaties selexyz debuutprijs 2007 en 2006 bekend

22.03.2007 / 12:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Adr. heinen uitgevers

Adr. heinen uitgevers

De genomineerden voor de selexyz debuutprijs 2007, mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds, zijn inmiddels bekend. Op donderdag 26 april aanstaande is de prijsuitreiking van 2006 én 2007 in het Muziekgebouw aan t IJ te Amsterdam.

Nominaties
De genomineerden voor de Selexyz debuutprijs 2007 zijn Hassan Bahara voor Een verhaal uit de stad Damsko, Gerbrand Bakker (Boven is het stil), Arthur Umbgrove (Midden op de weg zo hard mogelijk), Christiaan Weijts (Art. 285b) en Robbert Welagen (Lipari).

De genomineerden voor de Selexyz debuutprijs 2006 zijn reeds eerder gecommuniceerd. Dat zijn Yolanda Entius (Rakelings), Sanneke van Hassel (IJsregen), Jakob van Riel (De achtste hoofdzonde), Anneloes Timmerije (Zwartzuur) en Vrouwkje Tuinman (Grote acht).

Voorgeschiedenis
De Selexyz debuutprijs is een voortzetting van de Geertjan Lubberhuizenprijs (1985-1997) en de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs (2001-2005) voor Literaire Prozadebuten. De prijs werd 17 keer uitgereikt. De prijs is en blijft bedoeld om de winnaar in staat te stellen zich een tijd lang zonder financiële zorgen aan het schrijven te wijden. Winnaars van deze prijs waren onder anderen Hermine de Graaf, Vonne van der Meer, Rudi van Dantzig, Benno Barnard. Marcel Möring, Henk van Woerden, Abdelkader Benali, Joyce Roodnat en Anton Valens.

Jury
De Selexyz debuutprijs (verhoogd naar tienduizend Euro) is gebaseerd op hetzelfde principe als de voorgaande prijs. De jury kiest uit een grote hoeveelheid inzendingen het beste literaire prozadebuut van het jaar er voor. Voor 2007 moest de jury kiezen uit meer dan 70 debuten. Het literaire werk moet een omvang hebben van ten minste 25.000 woorden of tachtig paginas. Literaire strips komen hiervoor eveneens in aanmerking. Voor de auteurs geldt geen leeftijdsgrens. De jury van de Selexyz debuutprijs bestaat uit: Erik Brus, Frans Budé, Masja de Koning, Gerd Segers, Rosemarie Still en voorzitter Martin Mooij.

Organisatie, sponsors en boek
De selexyz debuutprijs wordt georganiseerd door de Stichting Poets of All Nations (PAN) en de Stichting selexyz. Sponsoren zijn het SNS REAAL Fonds en de Boekhandels Groep Nederland/selexyz.

Einde persbericht.
Informatie voor de pers:
SNS Reaal en Stichting selexyz stellen niet alleen het bedrag van de prijs beschikbaar, maar maken ook de jaarlijkse publicatie mogelijk met fragmenten of verhalen uit de debuten van de genomineerden auteurs. WIE VAN DE VIJF met werk van de genomineerden 2006 is al verschenen en voor de pers beschikbaar, terwijl DE SELECTIE met werk van de genomineerden 2007, begin april volgt. Beide publicaties kunnen worden aangevraagd.

Meer info via Martin Mooij / Dorian Hill
Poets of All Nations (PAN): tel.: 010-450.41.67 / fax: 010-45106.30 / e-mail: mooij.pan@planet.nl