Commissariaat voor de Media

Waarschuwing BNR blijft van kracht 22 maart 2007 De Raad van State heeft deze week geoordeeld dat een in 2004 door het Commissariaat aan BNR Nieuwsradio gegeven waarschuwing geen invloed heeft op de rechtspositie van BNR. Daarmee staat deze waarschuwing niet open voor bezwaar en beroep. Dit betekent dat het Commissariaat het door BNR gemaakte bezwaar niet-ontvankelijk had moeten verklaren. De Raad heeft daar met zijn uitspraak nu zelf in voorzien.

De waarschuwing betrof een uitzending van het programma ICT-Nieuws waarmee naar het oordeel van het Commissariaat het sponsorverbod werd overtreden omdat de uitzending achtergronden gaf bij het nieuws en actualiteitswaarde had. De wet bepaalt dat nieuws- en actualiteitenprogramma's niet gesponsord mogen worden.

In eerste instantie had het Commissariaat indertijd het voornemen een boete op te leggen. Die is toen omgezet in een waarschuwing, onder meer omdat er bij BNR onduidelijkheid bleek te bestaan over de interpretatie van het begrip actualiteiten. Deze waarschuwing blijft nu van kracht.