Volker Wessels Stevin NV

PERSBERICHT

Rotterdam, donderdag 22 maart 2007

Jaarcijfers VolkerWessels over 2006:
goede cijfers, goede vooruitzichten

Kernpunten


· Bedrijfsopbrengsten nemen met 331 miljoen toe tot een niveau van 4.488 miljoen (2005: 4.157 miljoen);

· Nettowinst stijgt tot 110,2 miljoen (2005: 67,1 miljoen);
· Resultaat voor interest en belastingen bereikt een niveau van 150,4 miljoen (2005: 125,4 miljoen);

· Nettowinst voor afschrijving van goodwill bedraagt 129,4 miljoen (2005: 82,1 miljoen);
· Orderportefeuille neemt met 765 miljoen toe tot een niveau van 5.626 miljoen (2005: 4.861 miljoen);

· Bouw- en vastgoedactiviteiten in Duitsland zijn beëindigd;
· Voor 2007 verwacht VolkerWessels een hoger resultaat dan 2006.

Door de snelle verandering in de marktomgeving is 2006 voor VolkerWessels een jaar van uitdagingen gebleken. Veel bedrijven binnen VolkerWessels hebben hun resultaten in het verslagjaar verbeterd. In een aantal marktsegmenten is echter sprake van onvoldoende prijsherstel en is het resultaat bepaald door projecten die zijn aangenomen in slechtere marktomstandigheden.

De bedrijfsopbrengsten zijn toegenomen tot 4.488 miljoen (2005: 4.157 miljoen) en het resultaat voor interest en belastingen bedraagt 150,4 miljoen (2005: 125,4 miljoen) met een nettowinst van 110,2 miljoen (2005: 67,1 miljoen).

In het belangrijkste marktgebied Nederland doen zich grote veranderingen voor op het gebied van markt- en contractvernieuwing. Binnen VolkerWessels is een groeiend aantal ondernemingen in staat gebleken om inventief en ondernemend te reageren op deze veranderende marktomgeving. Beoordeling, beheersing en beprijzing van risico's bepalen nog meer dan voorheen het succes van een onderneming die actief is in deze veranderende (bouw)marktomgeving. Traditionele en nieuwe contractvormen komen naast elkaar voor. De ruimte die in deze veranderende omgeving ontstaat biedt VolkerWessels goede kansen en veel perspectief. VolkerWessels wil hierbij aangesproken kunnen worden op haar rol om een bijdrage te leveren aan de oplossing van actuele thema's, waaronder projecten op het gebied van woonzorgconcepten, duurzame energie, betaalbare `starterswoningen' en integrale gebiedsontwikkeling.

Binnen VolkerWessels is in 2006 Duurzame Energie Concepten opgericht, een activiteit waarmee VolkerWessels zich als innovatief dienstverlener opstelt en nieuwe energieconcepten ontwikkelt en exploiteert op een duurzame, rendabele en betrouwbare wijze.

Bouw en vastgoed

De bouw en vastgoedondernemingen van VolkerWessels in Nederland hebben een goed jaar achter de rug, zowel in de woningmarkt als in de kantorenmarkt. Opnieuw werden er ruim 750 VolkerWessels `starterswoningen' gebouwd, een woning die in verschillende varianten in een zeer betaalbare prijsklasse wordt aangeboden.
VolkerWessels heeft haar positie in de zorgsector ook verder weten uit te bouwen met multidisciplinaire projecten waarbij gezondheidszorg wordt gecombineerd met verschillende woonvormen.
De toeleveringsbedrijven van VolkerWessels hebben in 2006 hun resultaten eveneens verbeterd dankzij het aantrekken van de markt, evenals de materieelbedrijven in de infra-, bouw- en maritieme sector.

Civiel en wegen

De verwachting is dat er op termijn in de sector beton- en waterbouw voldoende vervangend werk beschikbaar komt, na de afronding van enkele grootschalige projecten. Deze afronding vergt veel energie en aandacht van de opdrachtgevers.
De wegenbouwsector wordt in toenemende mate betrokken bij het onderhoud van de weg, het zogenoemde assetmanagement. VolkerWessels kan bogen op de kennis die is opgebouwd in de railsector, waar 24-uurs onderhoud en een geïntegreerde aanpak al langer plaatsvindt. De wegenbouwbedrijven van VolkerWessels, KWS Infra en Van Kessel, hebben in 2006 geprofiteerd van de extra impuls voor het wegwerken van achterstallig onderhoud aan wegen, bruggen en viaducten. Het grootschalig onderhoud van de A4-A10 zuid, ten zuiden van Amsterdam, is mede door de volledige afsluiting van dit wegvak met minder hinder en overlast voor de weggebruiker verlopen. Beschikbaarheidsgaranties en goed onderhoudsmanagement kunnen mede worden gerealiseerd dankzij technologische vernieuwingen.

Netwerken

In het marktsegment kabels en leidingen binnen het cluster infratechniek, telecom en spoorwegbouw zijn de marktomstandigheden de afgelopen periode aanzienlijk verbeterd. De overcapaciteit in de markt, waardoor de prijzen onder druk stonden, lijkt door sanering en toenemende vraag te verminderen. Hierdoor verbeteren de prijzen. Dit heeft een gunstig effect gehad op de resultaten. De aanleg van nieuwe gasleidingen, `Fibre-to-the-Home'-projecten en toegenomen activiteiten bij de nutsbedrijven betekenen dat er een grotere vraag uit de markt is.

De divisie mobiel heeft in de telecomsector de resultaten weten te verbeteren. Binnen de divisie telecominfra heeft VolkerWessels het jaar, ondanks een slecht prijsniveau, met een positief resultaat kunnen afsluiten mede dankzij activiteiten in het segment glasvezel. Veel wordt verwacht van de WheretoCard. Deze creditcard met RFID-chip kan dienen als toegangskaart voor evenementen, musea, wedstrijden of dagrecreatiecentra. Toegangsbewijzen die via internet worden gekocht worden of via acties van grootwinkelbedrijven worden verkregen, kunnen op deze kaart worden geladen. Bij het passeren van de toegangshekken wordt automatisch gecontroleerd of er betaald is. VolkerWessels gaat in de toekomst niet alleen de kaart verkopen maar ook de bewakingsstations en de daarbij behorende systemen plaatsen en beheren.

Verkeerstechniek

In de sector verkeerstechniek is de nieuwe standaard voor betalen in het openbaar vervoer, het e- ticketing project, van start gegaan. De komende twee jaar zal de landelijke uitrol voor het gehele openbaar vervoer worden verwezenlijkt. Werkmaatschappij Vialis speelt bij deze ontwikkeling een belangrijke rol. Deze werkmaatschappij ontpopt zich steeds vaker als mobiliteitsprovider waarbij integrale oplossingen worden bedacht voor mobiliteitsvraagstukken. In 2006 is samen met partners een multimediale reisinformatiedienst opgezet (Haaglanden Mobiel) waarmee reizigers verkeersinformatie tot op straatniveau wordt aangeboden via diverse kanalen.

Installatietechniek

Installatiebedrijf HOMIJ heeft ondanks een marktsituatie met aanhoudende prijsdruk en uiterst competitieve marktverhoudingen toch een goed resultaat gerealiseerd. De verbeteringen van de resultaten is versterkt door de in het verleden ingezette verbetering van de organisatie en de bedrijfsprocessen.

Spoorwegbouw en -onderhoud

VolkerWessels heeft met succes haar positie in de railsector verbeterd door fors in te zetten op technische vernieuwing en het doorontwikkelen van bestaande kennis. In 2006 is er door VolkerRail een nieuwe technologie geïntroduceerd voor een wisselverwarmingssysteem met behulp van aardwarmte. Het resultaat is een uiterst betrouwbaar systeem met een zeer geringe CO2-uitstoot. Bij het beheer, de aanleg en het onderhoud van het spoor is het accent vooral komen te liggen op assetmanagement met als doel de beschikbaarheid van het spoor te vergroten. Dit wordt steeds belangrijker op het Nederlandse spoornet dat zich verdicht; op dit moment rijden er in Nederland bijna twee keer zoveel treinen als vijf jaar geleden.

De internationalisering in de railsector werpt zijn vruchten af. De uitwisseling van materieel en kennis levert steeds meer synergievoordelen op. In Engeland speelt VolkerWessels met GrantRail inmiddels een belangrijke rol in de spoormarkt en in Duitsland, waar VolkerWessels vooral actief is in het gebied ten noorden van Frankfurt, is er behalve van opdrachtgevers uit de overheidssfeer sprake van een toename van het aantal grote particuliere klanten. In de Baltische Staten is VolkerRail ook succesvol mede dankzij de invoering van idle time management waarbij het onderhoudsbedrijf voor het spoor de medewerkers tijdens de strenge winter inzet in de bosbouw. VolkerWessels verwacht de komende jaren in meer landen actief te worden in de spoorwegbouw. Een belangrijk criterium daarbij is de naderende privatisering of tenminste liberalisering van het spoornet in het betreffende land. In Polen zijn er inmiddels al projecten in uitvoering en ook wordt met belangstelling gekeken naar Zweden, waar dit proces van liberalisering in 2007 van start gaat.

Civiel, Wegen en Bouw Engeland

In de sector civiel en wegen in Engeland hebben Fitzpatrick, het grootste bedrijf van VolkerWessels in het Verenigd Koninkrijk, en Volker Stevin goede resultaten behaald. Fitzpatrick heeft vooral een sterke positie veroverd in de markt van zogenaamde sheds: distributiehallen en depots. Volker Stevin verkreeg drie nieuwe frameworkcontracten ter waarde van circa 180 miljoen. Hierdoor is er een goed gevulde orderportefeuille voor 2007 en 2008. De resultaten van de andere Britse bedrijven van VolkerWessels zijn enigszins achtergebleven bij de verwachtingen. De Britse bedrijven van VolkerWessels verwachten een toenemend werkaanbod vanwege de naderende Olympische Spelen.

Infrastructuur en gebiedsontwikkeling USA/Canada

In Canada en de Verenigde Staten heeft VolkerWessels wederom een goed jaar achter de rug. In Canada zijn de uitstekende resultaten van vorig jaar opnieuw overtroffen. De activiteiten in de wegenbouw en de projecten op het gebied van land development in Canada hebben positief bijgedragen aan de resultaten. Ondanks de stagnering van de huizenmarkt in de Verenigde Staten zijn de resultaten van de Amerikaanse activiteiten goed op niveau gebleven. In het verslagjaar is een groot ontwikkelingsproject verworven in de omgeving van Seattle, Black Diamond. Dit is een gebiedsontwikkeling waar uiteindelijk enige duizenden kavels voor de woningbouw beschikbaar moeten komen. Naar verwachting zal de afronding van dit project acht tot negen jaar duren.

Acquisities

In 2006 afgeronde acquisities zijn:

· Maaß Technologie GmbH; een onderneming gespecialiseerd in bouw en onderhoud van mobiele telecommunicatie infrastructuren.

· Pongers Groep bv; een gecertificeerd en hooggekwalificeerd sloop- en recyclingbedrijf dat een aanvulling vormt op de activiteiten in de wegenbouwsector.

· Matrix Power Ltd (via GrantRail Ltd): een onderneming met als specialisatie middenspanningsystemen voor spoorwegen.

Bedrijfsopbrengsten en orderportefeuille

In 2006 hebben de bedrijfsopbrengsten een niveau bereikt van 4,5 miljard (2005: 4,2 miljard), derhalve een stijging van 0,3 miljard. Van deze gerealiseerde groei is 93 miljoen het resultaat van het in de consolidatie opnemen van in 2006 afgeronde acquisities.

De bedrijfsopbrengsten over het jaar 2006 zijn als volgt te specificeren:

Naar sectoren 

(in miljoenen euro's) 2006 % 2005 %

Bouw en Vastgoed Nederland 1.392 29 1.206 27 Civiel en Wegen 1.616 34 1.193 27 Infrastructuur en Gebiedsontwikkeling USA/Canada 206 4 206 5 (Infra)techniek, Telecom en Spoorwegbouw 1.197 25 1.180 27 Advies & Dienstverlening en Toelevering 234 5 208 5 Nietgealloceerd 143 3 420 9

Totaal 4.788 100 4.413 100

Af: Intercompany - 300 - 256

Bedrijfsopbrengsten 4.488 4.157

Geografisch

(in miljoenen euro's) 2006 % 2005 %

Nederland 3.341 70 3.058 69 VerenigdKoninkrijk 864 18 616 14 OverigBuitenland 583 12 739 17

Totaal 4.788 100 4.413 100

Af: Intercompany - 300 - 256

Bedrijfsopbrengsten 4.488 4.157

De orderportefeuille is per ultimo 2006 als volgt samengesteld:

Naar sectoren

(in miljoenen euro's) 2006 2005

Bouw en Vastgoed Nederland 2.962 2.341 Civiel en Wegen 1.584 1.100 Infrastructuur en Gebiedsontwikkeling USA/Canada 387 367 (Infra)techniek, Telecom en Spoorwegbouw 942 903 Advies & Dienstverlening en Toelevering 76 69 Niet gealloceerd 2 294

Totaal 5.953 5.074

Af:Intercompany -327 -213

Orderportefeuille 5.626 4.861

Geografisch

(in miljoenen euro's) 2006 2005

Nederland 4.460 3.655 Verenigd Koninkrijk 868 709 Overig Buitenland 625 710

Totaal 5.953 5.074

Af:Intercompany -327 -213

Orderportefeuille 5.626 4.861

De ontwikkeling van de orderportefeuille is voor 46 miljoen beïnvloed door het in de consolidatie opnemen van de in 2006 afgeronde acquisities.

Resultaat

Het resultaat voor interest en belastingen (EBIT) is in 2006 uitgekomen op een niveau van 150,4 miljoen en is daarmee 25,0 miljoen hoger dan in 2005 (2005: 125,4 miljoen).

De nettowinst (winst na belastingen) is in 2006 uitgekomen op 110,2 miljoen, en is daarmee 43,1 miljoen hoger dan de nettowinst in 2005 (2005: 67,1 miljoen). Deze nettowinst (winst na belastingen) is na aftrek van eenmalige effecten uit hoofde van onder andere de afbouw en sanering van de Duitse bouw- en vastgoedactiviteiten.

Het resultaat voor interest en belastingen over 2006 is als volgt te specificeren:

Naar sectoren

EBIT (in miljoenen euro's) 2006 2005

Bouw en Vastgoed Nederland 93 82 Civiel en Wegen 28 37 Infrastructuur en Gebiedsontwikkeling USA/Canada 31 34 (Infra)techniek, Telecom en Spoorwegbouw 35 32 Advies & Dienstverlening en Toelevering 27 19 Niet gealloceerd (inclusief eenmalige effecten Duitsland) -64 -79

EBIT totaal 150 1 125

Geografisch

EBIT (in miljoenen euro's) 2006 2005

Nederland 167 175 Verenigd Koninkrijk 0 8 Overig Buitenland 47 21 Niet gealloceerd (inclusief eenmalige effecten Duitsland) -64 -79

EBIT totaal 150 125

Investeringen

In 2006 hebben de netto investeringen in materiële vaste activa 85 miljoen bedragen (2005: 81 miljoen). Hiervan heeft 3 miljoen betrekking op de in de consolidatie opgenomen acquisities die in het verslagjaar zijn afgerond (2005: 8 miljoen). De afschrijvingen op materiële vaste activa zijn in 2006 uitgekomen op 67 miljoen (2005: 65 miljoen).

Vermogenspositie

Het balanstotaal is in het verslagjaar afgenomen met 22 miljoen tot 2.528 miljoen (2005: 2.550 miljoen). Deze afname is het resultaat van de desinvestering van de Duitse bouw- en vastgoedactiviteiten.

De solvabiliteit ultimo 2006 voor winstbestemming bedraagt 32% (2005: 29%) van het balanstotaal. De doelstelling van de vennootschap is een solvabiliteit, na aftrek van het over het boekjaar uit te keren dividend, tenminste gelijk aan het gemiddelde van de peergroup in de sector. Hieraan wordt ruimschoots voldaan.

Vooruitzichten

Er zijn de komende jaren voor VolkerWessels meer dan voldoende kansen. De economische vooruitzichten in de voornaamste marktgebieden zijn goed. De groeiende economie vraagt om voortdurende actualisering en uitbreiding van de gebouwde omgeving en infrastructuur. VolkerWessels gaat 2007 met veel vertrouwen tegemoet. De omvang en kwaliteit van de orderportefeuille en de toenemende betrokkenheid bij vernieuwende concepten vormen de basis voor de verwachting dat VolkerWessels in 2007 een resultaat zal behalen dat hoger uitkomt dan in 2006.

Jaarverslag en Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Het jaarverslag is in gedrukte vorm gereed begin mei 2007 en vanaf medio april 2007 beschikbaar via de website van de onderneming.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal plaatsvinden op donderdag 24 mei 2007 om 11.00 uur op het concernkantoor van VolkerWessels te Rotterdam.