Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Gemeente Meppel gaat nog meer duurzaam inkopen (22-3-2007)

Burgemeester & Wethouders hebben besloten dat de Gemeente Meppel deel gaat nemen aan het programma Duurzaam Inkopen. Het programma Duurzaam Inkopen stimuleert overheden om milieu- en sociale aspecten mee te nemen bij de inkoop en aanbesteding van producten en/of diensten.

In de praktijk worden inkopers bij ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen ondersteund bij het milieubewuster inkopen. In samenwerking met vertegenwoordigers van de verschillende overheden wordt milieu-informatie opgesteld in een Menukaart Duurzaam Inkopen. Er zijn kaarten over allerlei producten en diensten, zoals papier, drukwerk, kantoormachines, catering, schoonmaak, kantoormeubilair, kantoorartikelen, groenvoorziening, wegverharding, energie, openbare verlichting, brandstoffen en transportmiddelen.

Verder worden er op de website van Senter Novem, het Agentschap voor Duurzaamheid en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken, hulpmiddelen aangereikt om het voor een overheidsorganisatie zo eenvoudig mogelijk te maken om duurzaam inkopen in te voeren in de praktijk.

Overheidsorganisaties kopen jaarlijks voor 30 miljard euro aan goederen, diensten en werken in. Hiermee oefenen zij grote invloed uit op de markt.
Door duurzaam in te kopen kan deze invloed effectief aangewend worden om duurzaam produceren te bevorderen. Een overheid die duurzaam inkoopt, betrekt milieucriteria en sociale criteria in het inkoopproces, opdat uiteindelijk een duurzaam product geleverd wordt.

Van overheden mag verwacht worden dat zij op dit vlak eigen verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven. Het Rijk wil in 2010 bij alle inkopen en -investeringen duurzaamheid als zwaarwegend criterium meenemen. Voor gemeenten ligt de doelstelling voor 2010 op 50%.

De Milieufederatie heeft eind vorig jaar de gemeenten in Drenthe gevraagd sociale en milieuaspecten als één van de criteria bij inkoop en aanbesteding te betrekken. Meppel voldoet nu aan dit verzoek.
De deelname van Meppel sluit aan bij eerdere initiatieven voor een duurzamer samenleving. Zo koopt Meppel samen met andere Drentse gemeenten nu al 100% groene stroom in. Waar mogelijk schakelt de Gemeente bij vernieuwing van straatverlichting over op energiezuiniger lampen.