Gemeente Dordrecht


Persbericht 22 maart 2007

Inburgeren in de Drechtsteden

Vanaf 1 januari 2007 is er een nieuwe Wet inburgering in Nederland en dus ook in de Drechtsteden. De Sociale Dienst Drechtsteden gaat de wet uitvoeren en komt in juni met een aanbod aan een groep inburgeringsplichtigen.

De Wet inburgering is voor alle mensen die in Nederland komen wonen of al in Nederland wonen en nog niet goed Nederlands spreken én nog niet genoeg van Nederland weten. Voor deze mensen komt er een inburgeringsexamen. Mensen die géén Nederlands paspoort hebben moeten de Nederlandse taal leren en weten hoe onze samenleving in elkaar zit en moeten slagen voor het inburgeringsexamen. Deze mensen zijn inburgeringsplichtig. Mensen die wel een Nederlands paspoort hebben mogen de Nederlandse taal leren en weten hoe onze samenleving in elkaar zit en mogen het inburgeringsexamen doen. Deze mensen zijn inburgerbehoeftig.

Inburgeren
Alle mensen (inburgerplichtig of inburgerbehoeftig) zijn zelf verantwoordelijk voor het halen van het inburgeringsexamen. Zij beslissen zelf of ze een cursus willen volgen om zich voor te bereiden op het examen en bij welke cursusinstelling zij dit willen doen. Meer informatie over inburgeren vindt u op de landelijke website www.hoemoetikinburgeren.nl

Een aantal mensen komt in aanmerking voor een inburgeringscursus via de Sociale Dienst Drechtsteden;
- Asielgerechtigde nieuwkomers en oudkomers

- Oudkomers met een uitkering en arbeidsplicht
- Oudkomers (opvoeders) zonder inkomen uit arbeid of uitkering Vanaf juni 2007 gaat de Sociale Dienst Drechtsteden een groep mensen uitnodigen om een cursus te volgen. De Sociale Dienst Drechtsteden kan niet aan alle mensen tegelijk een cursus aanbieden er zijn mensen die pas in een volgend jaar bericht zullen krijgen over hun inburgeringsplicht. De Sociale Dienst Drechtsteden is wettelijk verplicht te controleren of inburgeringsplichtingen slagen voor het inburgeringsexamen.

Algemene informatie
De Sociale Dienst Drechtsteden voert de Wet Inburgering uit voor de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Alle gemeenten hebben een service loket waar men informatie en folders over inburgering kan krijgen, het centrale loket zit in Dordrecht.

De Sociale Dienst Drechtsteden is volop bezig met de voorbereidingen om de wet te kunnen uitvoeren en het inkopen van cursussen. Dinsdag 6 februari is de aanbesteding gestart zodat cursusaanbieders geselecteerd kunnen worden. Op www.socialedienstdrechtsteden.nl is nu al algemene informatie te vinden. Meer informatie volgt eind maart. 21 maart stelde de Drechtraad de Verordening Inburgering Drechtsteden vast. In de verordening staan regels over informatieverstrekking, over rechten en plichten, het cursusaanbod en regels over handhaving van de inburgeringsplicht.

Alvast meer weten? Kijk op www.hoemoetikinburgeren.nl of www.inburgeren.nl




Gemeente Dordrecht