Unicef



Irak: chronisch tekort aan schoon water 22 maart 2007, Amman - VN-hulporganisaties in Irak waarschuwen dat het aantal gevallen van diarree dreigt te stijgen als gevolg van een chronisch tekort aan schoon drinkwater. Diarree is bij kinderen de op een na grootste veroorzaker van ziekte en sterfgevallen.

Voor dit gezin is schoon water niet iets vanzelfsprekends. Foto: Unicef Irak/2007 Voor dit gezin is schoon water niet iets vanzelfsprekends. Foto: Unicef Irak/2007

Miljoenen Iraakse kinderen beschikken vier jaar na het begin van de oorlog nog steeds niet over veilig drinkwater. Pogingen om de beschadigde watervoorziening te herstellen worden gehinderd doordat technici en ingenieurs worden bedreigd en aangevallen. Daarnaast is er voortdurend een tekort aan elektriciteit, worden wegen en installaties beschadigd en investeert de regering te weinig in de watervoorziening.

De meerderheid van de Iraakse gezinnen is afhankelijk van de gemeentelijke watervoorzieningen. De leidingen zijn echter vaak gebarsten en verroest, waardoor water verloren gaat en het vervuild raakt. Hierdoor zijn sommige waterleidingsystemen ideale voedingsbodems voor bacteriën die ziektes veroorzaken.

Waterdistributie in april 2003. Foto: Unicef Irak/2003/Noorani Waterdistributie in april 2003. Foto: Unicef Irak/2003/Noorani

Diarreeseizoen

"Vooral kleine kinderen krijgen snel diarree, waaraan ze kunnen overlijden of waardoor ze ernstig ondervoed raken," zegt Roger Wright, directeur van Unicef Irak. "We zien al een toename in het aantal diarreegevallen, terwijl het gebruikelijke 'diarreeseizoen' in de zomer nog moet beginnen. Dat de watervoorziening met behulp van grote tankers in Bagdad wegens geldgebrek is gestopt, baart ons dan ook zorgen."

Gezien de omstandigheden is het een hele prestatie dat Irak uitbraken van cholera en andere ziektes die door vervuild water worden veroorzaakt heeft kunnen voorkomen. De VN benadrukken dat deze inspanningen teniet worden gedaan, als Iraakse gezinnen niet heel snel over schoon water kunnen beschikken.

Meer dan 712.000 ontheemden De watervoorziening via grote tankers in Bagdad moet ook weer snel hervat worden. Vooral ontheemde gezinnen zijn hiervan afhankelijk. In het hele land zijn meer dan 712.000 mensen op de vlucht voor het geweld. De VN schatten dat vrouwen en kinderen ongeveer 70 procent van de ontheemde bevolking uitmaken.

Op 22 maart is het Wereldwaterdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het feit dat miljoenen volwassenen en kinderen nog steeds niet over schoon drinkwater beschikken.

Meer over Wereldwaterdag