PvdA Europees parlement


PvdA wil dat mobiele bellers goedkoper bellen

22 maart 2007

Het Europees Parlement stemt vandaag in de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming over lagere roamingtarieven. PvdA-Europarlementariër Ieke van den Burg vindt het belangrijk dat consumenten ook meteen van het nieuwe tarief gaan profiteren, en daar niet eerst bij hun aanbieder om moeten gaan vragen. Een groot deel van de commissie Interne Markt wil dat voordeel niet automatisch aan mobiele bellers doorgeven, waardoor mobiele belbedrijven miljarden blijven verdienen aan extreem dure gesprekken.

PERSBERICHT

Brussel, 22 maart 2007

Van den Burg: "Ik wil niet dat veel mensen er pas na hun zomervakantie achter komen dat ze teveel betalen omdat ze vergeten zijn het Europese maximumtarief aan te vragen." De mogelijkheid om een speciaal tarief voor roaming te kiezen bij een telefoonaanbieder blijft, maar dan moet een consument daar wel bewust voor kiezen. "Het is de taak van belbedrijven om de consument ervan te overtuigen dat ze met zo'n speciaal tarief gunstiger uit zijn dan met het Europese maximumtarief." aldus Ieke van den Burg.

Een zogenaamde opt-in regeling (consumenten moeten zélf voor het nieuwe tarief kiezen) zou bovendien leiden tot forse bureaucratie: de nationale telecomtoezichthouders zoals de OPTA moeten dan gaan controleren of bedrijven wel vaak genoeg bij klanten laten weten dat er ook een goedkoper Europees tarief bestaat.

De liberale en christen-democratische fracties in het Europees Parlement willen niet dat roaming vanzelf goedkoper wordt. Het tarief automatisch verlagen zou consumenten als kleine kinderen behandelen. Van den Burg: "Enthousiast roepen dat de Commissie op hun website reclame gaat maken voor dit tarief en dat daardoor miljoenen mensen hun operator gaan bellen dat ze minder willen betalen, dat geloof je toch zelf niet? Wie kijkt er nou dagelijks op de website van de Europese Commissie?"