PvdA Rotterdam


Met elkaarvoor FeijenoordSamen Sterk

Do 22 Mrt 2007 - Fractie Pvda Feijenoord

De PvdA Deelraadsfractie Feijenoord brengt op 22 maart de notitie `Met elkaar...voor Feijenoord...Samen Sterk' in de raad tijdens de discussie over het `Pact op Zuid' en de `Stadsvisie 2030'. In deze notitie geeft de fractie aan wat volgens haar de startpunten van deze discussie zijn en welk wensen de fractie voor Feijenoord heeft.

Uitgangspunt is dat de ontwikkelingen op Zuid duidelijke voordelen voor de zittende bevolking moeten opleveren. Doel van de notitie is om een positief kritisch geluid af te geven en uiteindelijk met de discussie over de ontwikkelingen op Zuid mee te denken en te praten. De fractie weet dat de discussie over de toekomst van de deelgemeente in de stad en de uitvoering van programma's voor achterstandsbestrijding nog regelmatig terug zal komen. De notitie moet hieraan bijdragen, hoewel deze slechts een startschot is.

In gespreken met het deelgemeentebestuur, discussies buiten de raadszaal om en bijvoorbeeld met onze collega's in IJsselmonde en Charlois moet uiteindelijk samen gewerkt worden aan de toekomst van Rotterdam Zuid.

Een aantal punten uit de notitie:
o Er moet in de procedures rond `Pact op Zuid' en `Stadsvisie 2030' meer ruimte komen voor deelraden, deelgemeentebesturen, gemeenteraad en bevolking om mee te denken en mee te praten. o De diversiteit in de Rotterdamse samenleving is een kans die kan leiden tot nieuwe culturele en economische ontwikkelingen, bijvoorbeeld op de Bijerlandselaan.
o Er moet ook voldoende betaalbare woningbouw zijn om doorstroming binnen de wijk mogelijk te maken en zo de sociale structuur te bevorderen
o In de stedelijke ontwikkelingen moet de verkeersstroom goed blijven verlopen en moeten de milieuconsequenties daarvan bestreden worden o Werk is voor veel Feijenoorders een belangrijk thema. o Prioriteit moet uitgaan naar Parkstad en de doorontwikkeling van de Kop van Zuid als centrumgebied moet doorgang vinden o Naast het sterk ontwikkelde fysieke onderdeel van het `Pact op Zuid'moet ook het sociale deel beter ontwikkeld worden o Het Afrikaanderplein moet ontwikkeld worden tot ontmoetingsplaats en publiekstrekker.
o Er moet geleerd worden van projecten voor achterstandsbestrijding uit het verleden
o Er moet een `Pact op Zuid'toets komen om te controleren of projecten wel bijdragen aan het doel van het pact
o De aanpak moet plaatsvinden vanuit een visie om te voorkomen dat het een samenraapsel van projecten wordt
o Wij willen graag en nieuwe ronde `Groeibriljanten' om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken
o Er moet gekeken worden naar het bevorderen van de inschakelingn van lokale werknemers bij de realisatie van projecten Bijlagen: doc met elkaar voor feijenoord samen sterk.doc