VVD


22-3-2007

VVD vraagt Commissie om opheldering over Galileo

Naar aanleiding van de aanhoudende geluiden over onenigheid binnen het consortium, heeft VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert de Europese Commissie om opheldering gevraagd.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Galileo biedt ons fabuleuze (commerciële) vooruitzichten ondermeer door de geplande continue beschikbaarheid, accuratesse en capaciteit. Galileo, als eerste civiele navigatiesysteem, is zonder twijfel een cruciaal prestige project waarbij grote belangen op het spel staan. Commissie en Raad moeten hier bovenop zitten!"

Schriftelijke vragen Jeanine Hennis-Plasschaert

Volgens diverse bronnen loopt Galileo gevaar door onenigheid over ondermeer de financiering. Nationale belangen lijken te prevaleren waardoor een gemeenschappelijke visie wordt ondermijnd. Dit strookt overduidelijk niet met de ambitie om het systeem op vakkundige wijze tot stand te laten komen en conform het aangegeven tijdspad operationeel te hebben. Zoals door velen reeds is bevestigd: Galileo biedt ons fabuleuze (commerciële) vooruitzichten ondermeer door de geplande continue beschikbaarheid, accuratesse en capaciteit. Galileo, als eerste civiele navigatiesysteem, is zonder twijfel een cruciaal prestige project waarbij grote belangen op het spel staan. Verwacht mag worden dat het consortium zich hiervan ten volle bewust is.


1. Hoe groot acht de Commissie de kans dat bovengenoemde onenigheid tot vertraging leidt?


2. Kan de Commissie aangeven tot welke gevolgen een mogelijke vertraging leidt? Zo nee, waarom niet?


3. Kan de Commissie aangeven of een mogelijke vertraging tot economische gevolgen leidt voor de EU en haar lidstaten? Zo nee, waarom niet?


4. Op welke termijn moeten beslissingen ten laatste genomen worden om de realisatie van Galileo zoals gepland, en dus op tijd, te realiseren?


5. Kan de Commissie concreet aangeven welke maatregelen zij kan én wil nemen om de Europese (economische) belangen, waar nodig, zo goed mogelijk te dienen?


6. Deelt de Commissie de stemmen binnen ESA die ervoor pleiten om af te stappen van het publiek-privaat-partnerschap? En dus ESA de bouw van het systeem eerst te laten voltooien om het daarna te verkopen aan de private sector? Zo ja, kan de Commissie dit nader toelichten? Zo nee, waarom niet?


7. Kan de Commissie aangeven wat de gevolgen zijn van een mogelijke vertraging voor de positie van de EU op het wereldtoneel? Zo nee, waarom niet?


8. Heeft de Commissie een alternatief plan voor handen als blijkt dat de tegenstellingen in het consortium tot een verdere ondermijning van de gemeenschappelijke visie leiden? Zo ja, is de Commissie bereid om dit toe te lichten? Zo nee, waarom niet?