Datum: 22 maart 2007

Politie Hollands Midden: geweld tegen politieagenten zwaarder straffen

Waakzaam en dienstbaar. Onder die vlag zal Politie Hollands Midden ook het komende jaar aan het werk zijn. Dat moet uiteindelijk resulteren in nog meer veiligheid. Uit de cijfers over 2006 blijkt dat Politie Hollands Midden daar steeds beter in slaagt. Het totale aantal incidenten nam in vergelijking met het jaar daarvoor met 5% af. Het korps leverde bovendien in 2006 9.538 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie. Dat waren er 291 meer dan in 2005. Naast deze resultaten heeft het korps in 2006 een aantal innovatieve informatieproducten ontwikkeld. Hiermee kan beschikbare informatie snel en adequaat worden ingezet ter verbetering van de veiligheid.

Uit de jaarcijfers 2006 van Politie Hollands Midden blijkt dat het totale aantal incidenten in vergelijking met het jaar daarvoor met 5% is afgenomen. Het komt daarmee uit op 235.142 (2005: 246.236). Het aantal aangiftes daalde met 7% naar 41.502 (2005: 44.837 ). In het verslagjaar zijn er 11.324 aanhoudingen verricht (2005: 11.973). In totaal zijn er 9.538 verdachten bij het Openbaar Ministerie aangeleverd (2005: 9.247 ). Deze cijfers betekenen echter niet dat we achterover kunnen leunen. Korpschef Jan Stikvoort: "In tegendeel. Het moet nog veiliger want ieder incident is er één teveel. Niet in de laatste plaats door de grote impact van een incident op het individu en de directe omgeving. We spreken wat dat betreft uit ervaring."

Geweld tegen politieambtenaren zwaarder straffen Ook in 2006 hebben zich verschillende incidenten voorgedaan van geweld tegen collega's. Deze incidenten hebben een behoorlijke impact gehad op de betrokken collega's en op het korps als geheel. Korpschef Stikvoort vindt echter dat lieden die zich schuldig maken aan geweld tegen politieambtenaren er soms te gemakkelijk afkomen."Naar aanleiding van ongeregeldheden in juni 2006 in Noordwijk kregen de verdachten een maximale straf van 60 uur opgelegd. Deze personen waren onder meer verdacht van het slaan van politieagenten. Van de twee collega's die hierbij gewond zijn geraakt is een collega in totaal 8 maanden in de ziektewet geweest. Die 60 uur staat dan niet in verhouding met de 800 uur die de collega niet ingezet kon worden. Ik pleit daarom om geweld tegen politieambtenaren zwaarder te straffen."

Naar meer tevreden burgers Korpschef Jan Stikvoort benadrukt in het voorwoord van het korpsjaarverslag het belang van interactie met inwoners van de regio. "De politie is er voor de veiligheid. Daar heeft de burger recht op. Politie Hollands Midden doet dat waar mogelijk samen met de inwoners van de regio. Dan moet je elkaar echter wel weten te vinden, bereid zijn te praten, te luisteren en te willen leren." Die handschoen is vorig jaar opgepakt via het programma Burgertevredenheid. De essentie van dit programma is overigens volgens Korpschef Stikvoort eenvoudig. "Behandel iedereen op dezelfde manier waarop jezelf behandeld wilt worden, namelijk met fatsoen en respect. In 2007 gaan we uiteraard verder met ons programma Burgertevredenheid op weg naar nog meer tevreden burgers. Omdat het werkt. Dat hoor ik zowel van mijn collega's als de inwoners van Hollands Midden." Concreet zijn in 2006 de volgende activiteiten verricht: . 45% van de mensen die afgelopen jaar aangifte heeft gedaan, is teruggebeld over de voortgang. In 2007 is het streven om 66% terug te bellen. . Twee keer per jaar wordt de krant Politiepost huis-aan-huis in de regio bezorgd. In deze krant wordt uitgelegd wie we zijn en wat doen.

Verbeterde informatiepositie vergroot veiligheid In 2006 heeft Politie Hollands Midden hard gewerkt aan het verbeteren van de informatiehuishouding. Hiervoor is een programma ontwikkeld dat permanent inzicht geeft in criminaliteitspatronen. Aan de hand van dat overzicht kunnen leidinggevenden gericht mensen inzetten wat een belangrijke bijdrage levert aan de lokale de veiligheid. De burger vormt daarbij een onmisbare schakel volgens korpschef Stikvoort: "De burgers zijn extra ogen en oren bij het bestrijden van criminaliteit. Ik hoor af en toe van mensen dat aangifte doen geen zin heeft, maar niets is minder waar. Aangiftes zijn en blijven cruciaal om onze informatiepositie en daarmee de opsporing nog verder te verbeteren."

Minder woningen voldoen aan keurmerk veilig wonen Het aantal woninginbraken steeg in 2006 met 19% naar ruim 2.700. Daarmee is het risico op een inbraak voor het eerst sinds 2000 toegenomen. Politie Hollands Midden betreurt het daarom dat in 2006 beduidend minder certificaten van het Keurmerk Veilig Wonen zijn uitgereikt: bijna 80% minder dan in 2005. Dit terwijl het positieve effect van het Keurmerk inmiddels onbetwist is: het vermindert de kans op een woninginbraak met 90%. Politie Hollands Midden hecht er aan dat haar veiligheidspartners én burgers ook hun verantwoordelijkheid nemen.

----------------------------------------- einde bericht ------------------------------------------------------
---
Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326

---- --