Productschap Margarine


22.03.2007

Resultaten Stof? Pak t aan! op minisymposium

Het voorlichtingsproject Stof? Pak t aan! loopt nu twee jaar. Om de doelgroep en alle betrokkenen bij het project te informeren over de activiteiten en resultaten van het project, had op donderdag 8 februari jl. het minisymposium Stof? Pak t aan! plaats.

Tijdens deze middag, die werd gehouden in het Nederlands Bakkerij Centrum te Wageningen, werden met een aantal korte presentaties de onderwerpen stof, gezondheid en beheersmaatregelen belicht vanuit het perspectief van Arbo-dienst, werknemer, werkgever en wetenschap. Daarnaast werden voorlichtingsfilmpjes getoond die in samenwerking met de ArboUnie en met subsidie vanuit het ministerie van SZW recent zijn ontwikkeld.

Projectleider Kees Lommers presenteerde de resultaten van het project met daarin ook aandacht voor de borging ervan. Het project loopt namelijk tot eind juni 2007. De middag werd afgesloten met een debat waarin het gebruik van grenswaarden en arbo-catalogi centraal stonden. Het overgrote deel van de deelnemers van het symposium bleek geen voorstander te zijn van wettelijke normen voor stof en endotoxinen. Dit zou geen rekening houden met de grote variatie in stofbelasting tussen verschillende agrarische sectoren. Ook kan bij hetzelfde werk de blootstelling aan stof fors verschillen, bijvoorbeeld als gevolg van weersinvloeden. Vertegenwoordigers van FNV Bondgenoten pleitten wel voor wettelijke normen omdat deze richting geven aan de aanpak van stof en het stimuleren van betere werkmethodes. Sinds dit jaar is de nieuwe Arbowet van kracht. Die legt de verantwoordelijkheid voor het veilig maken van de werkplek bij werkgevers en werknemers. Ze moeten die verantwoordelijkheid onder meer invullen met het opstellen van arbocatalogi. Resultaten van het project Stof? Pak t aan! zullen ook in die catalogi worden verwerkt, kondigde Lommers aan. Zo krijgen bedrijven handvatten aangereikt om zelf passende maatregelen tegen stof te nemen.

Bent u geĂŻnteresseerd in een uitgebreider verslag? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief op www.pakstofaan.nl.