Gemeente Bussum

Grondwaterprobleem snel aangepakt
Zuiveringsinstallatie-website.JPG

Bij de werkzaamheden op de Brediusweg zijn in het grondwater vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen (VOCl) aangetroffen.

Deze vervuiling was niet voorzien. Het werk heeft een paar dagen stilgelegen, maar kon na het plaatsen van een zuiveringsinstallatie weer snel worden opgepakt.

Voor de aanleg van een afvoerkoker voor de bergbezinkvoorziening is een gat gegraven naast de plek waar de duiker voor het project Landstraat Noord wordt aangelegd. Het grondwater dat uit dat gat onttrokken moet worden, wordt geloosd in het riool. Daartoe wordt de kwaliteit van het grondwater eerst gecheckt. Bij deze bemonstering bleek een te hoog gehalte VOCl.

VOCl is een verontreiniging die veel gevonden wordt op plaatsen waar in het verleden wasserijen hebben gestaan, zoals in dit geval rond de oude haven. Het levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, maar mag niet in het riool worden geloosd.

Na overleg met Waternet en een milieuadviesbureau, heeft de gemeente Bussum besloten om het vervuilde water via een zuiveringsinstallatie te lozen. De installatie blijft tot het einde van deze week staan, daarna kan de afvoerkoker worden aangelegd

Het werk heeft door de snelle actie maar een paar dagen stilgelegen. Verder is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de vervuiling. Het is al duidelijk dat de grond waar op dit moment in wordt gewerkt niet vervuild is. Er moet dus ergens anders een bron zijn die de grondwatervervuiling veroorzaakt. Met alle nog uit te voeren werkzaamheden in Landstraat Noord, wordt die bron zeker gevonden.