Bureau Europees Parlement luistert naar de stem uit de regio

22.03.2007 / 14:50 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Europees parlement den haag

Europees parlement den haag

Den Haag, 22 maart 2007

PERSVERKLARING

Roep om meer eu-beleid inzake milieu en justitie

Het Bureau Europees Parlement heeft donderdag een memorandum van aanbeveling aangeboden aan het kabinet. Daarin zijn de conclusies verwoord van de vier regionale debatten, die het Bureau met de hulp van het Instituut voor Publiek en Politiek tussen november 2006 en februari 2007 heeft georganiseerd.

De belangrijkste conclusies waren:

- EU-lidmaatschap is een goede zaak

- Europa heeft een nieuw verdrag nodig. Over een nieuwe grondwet moet een nieuw referendum volgen

- Democratie moet worden versterkt door Europese referenda en parlementaire controle door Tweede Kamer en Europees Parlement

- Transparantere besluitvorming en betere informatievoorziening brengen de burger dichter bij Europa

- Roep om meer EU-bevoegdheden op het gebied van milieu, justitie en veiligheid
- Consolidatie van de Unie voor nieuwe uitbreiding: aarzelingen ten aanzien van Turkije. De uitbreiding met de Balkan-landen wordt door een krappe meerderheid gesteund
- Moderner landbouwbeleid

- Grensoverschrijdende samenwerking en Euro een goede zaak

De conclusies komen juist voordat de Tweede Kamer over de Kamerbrief van de regering inzake de EU-Verdragswijziging zal gaan discussiëren. In dat Kamerdebat zal de Tweede Kamer met de regering bepalen welke positie de regering moet innemen ten aanzien van de vraag hoe het verder moet met de Europese grondwet.

De debatten (in Nijmegen, Den Bosch, Haarlem en Maastricht) werden georganiseerd om van burgers te horen wat ze van de EU vinden en hoe het verder moet met de in 2005 in Nederland en Frankrijk afgewezen grondwet. In totaal deden ongeveer 500 mensen mee aan de peilingen bij de debatten en nog eens 950 vulden via de lokale krant of internet een vragenlijst in.

Vanwege grote en groeiende belangstelling zal het Bureau Europees Parlement in 2007 nog zes regionale debatten organiseren.

Noot voor de pers
Voor meer informatie of het opvragen van de gehele memorie inclusief bijlagen kunt u contact opnemen met: Leon Peijnenburg (persattaché),
leon.peijnenburg@europarl.europa.eu, tel. 070-3135400 of Sjerp van der Vaart (directeur Bureau Europees Parlement), sjerp.vandervaart@europarl.europa.eu, tel. 06 20417373.