Gemeente Alkmaar


Donderdag 22 maart 2007

Opnieuw groot onderzoek in Alkmaar en omstreken

Gemeente Alkmaar start Omnibus 2007

Bijna 8000 mensen in Alkmaar en omstreken ontvangen in de eerste week van april de Omnibus 2007. De omnibus is een grootschalige enquête die de gemeente Alkmaar jaarlijks uitvoert. De vragen gaan dit jaar onder meer over cultuur, evenementen, winkelen, de bereikbaarheid van Alkmaar, leefbaarheid en veiligheid, discriminatie, contacten met de gemeente en de gemeentepolitiek. Opdrachtgevers voor dit onderzoek zijn de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen en Castricum en de GGD Noord-Kennemerland.

De inwoners van Alkmaar die in de steekproef zijn gevallen, hebben van te voren een brief ontvangen. Vanaf maandag 2 april brengen bezorgers de enquêtes persoonlijk bij hen rond. Deze bezorgers komen de vragenlijsten tussen voor vrijdag 20 april weer ophalen en kunnen hiervoor dan ook direct bij aflevering een afspraak maken. Als de persoon niet thuis is, wordt de enquête in de brievenbus gedaan. De bezorger kan eventueel behulpzaam zijn bij het invullen van de enquête. Het is de bedoeling dat degene aan wie de enquête is geadresseerd de vragenlijst ook zelf invult.

Behalve in Alkmaar (3200 stuks) wordt de omnibus 2007 ook bezorgd in de volgende gemeenten: Bergen (1200 stuks), Castricum (1200), Heiloo (400), Langedijk (400), Schermer (400), Graft-De Rijp (400) en Heerhugowaard (600). In deze gemeenten krijgen de mensen de omnibusenquête per post thuisgestuurd. Ook in deze gemeenten worden de formulieren tussen 2 en 20 april weer thuis opgehaald. In de gemeenten Heerhugowaard, Bergen en Castricum worden ook vragen gesteld over onderwerpen die over de eigen gemeente gaan.

In Heerhugowaard zijn dit de onderwerpen: Brandweer, afvalinzameling, verkeer en verkeersveiligheid en het Stadshart; in Bergen: beroepsbevolking, de VVV en monumenten; in Castricum: afvalinzameling, de openbare buitenruimte, recreatie, sociale zaken en telefonische contacten met de gemeente.

Anoniem
Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het van belang dat zoveel mogelijk enquêtes ingevuld terugkomen. Deelname aan het onderzoek is volkomen anoniem. De formulieren worden gescand en daarna vernietigd. De formulieren worden gegarandeerd niet voor commerciële doeleinden gebruikt.

Resultaten
De afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Alkmaar voert het omnibusonderzoek uit. De medewerkers van deze afdeling stellen de vragenlijst op, in samenwerking met de verschillende opdrachtgevers. Zij zorgen er ook voor dat alle enquêtes verwerkt worden. Alle retour gekomen enquêtes worden gescand door een computer. Zo kunnen alle gegevens snel verwerkt worden. De resultaten worden per onderwerp gebundeld in een rapport en worden gebruikt ter ondersteuning van het gemeentelijk beleid.

Staat van de gemeente
Naast het Omnibusonderzoek wordt er in dezelfde periode in Alkmaar (en ook in Hoorn, Castricum, Harenkarspel, Heemskerk en Graft-De Rijp) nog een ander onderzoek gehouden met vragen over de gemeente. Dit onderzoek heet 'De Staat van de Gemeente'. In deze enquête kunnen bewoners hun waardering geven over een aantal aspecten van de gemeente, zoals de woonomgeving, het gemeentebestuur, gemeentelijke regels en de dienstverlening van de gemeente. Voor dit onderzoek hebben in totaal 1200 (ook weer een willekeurige groep) mensen in Alkmaar inmiddels een vragenlijst thuisgestuurd gekregen, die na invulling met een portvrije antwoordenvelop teruggestuurd kan worden.

Geen twee enquêtes
De afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Alkmaar zorgt ervoor dat niemand twee verschillende enquêtes hoeft in te vullen. Mensen die één van beide enquêtes ontvangen, worden vriendelijk verzocht even de tijd te nemen om deze in te vullen.

Meer informatie: afdeling Communicatie, Inge Jonker, (072) 548 89 90
-----------------------

---- --