Eigen Huis: Woonlasten gemeenten stijgen harder dan inflatie

22.03.2007 / 15:07 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging eigen huis

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis: Woonlasten gemeenten stijgen harder dan inflatie

Amersfoort, 22 maart 2007

De gemeentelijke woonlasten (OZB, rioolrecht en afvalstoffenheffing) stijgen in 2007 ongeveer twee keer zo hard als de inflatie. Zowel ten opzichte van vorig jaar als tussen gemeenten onderling vallen grote verschillen op. Zo betaalt een woningeigenaar in Leiden dit jaar door de invoering van een afvalstoffenheffing 40% meer aan zijn gemeente dan in 2006.

OZB stijgt naar maximum
Ondanks de wettelijke maximering van de OZB-tarieven komen toch nog forse stijgingen voor. Enerzijds van gemeenten die provinciale toestemming hebben om de OZB bovenwettelijk te verhogen, zoals Maarssen waar de OZB dit jaar met maar liefst 75% stijgt. Anderzijds doordat gemeenten die nog onder het gemiddelde tarief zitten dit tarief zonder enige belemmering tot aan het gemiddelde mogen optrekken. De gemeente IJsselstein is hiervan een voorbeeld, met als gevolg een OZB-tariefstijging van maar liefst 48%. Ook gemeenten die nog niet de maximale ruimte gebruiken zoals Barneveld en Deurne laten stijgingen van ruim 30% zien.

Rioolrecht fors duurder
Ook bij het rioolrecht signaleert Vereniging Eigen Huis forse stijgingen. In de gemeente Hardinxveld-Giessendam wordt het rioolrecht met een stijging van 129% meer dan verdubbeld. In Culemborg moet dit jaar maar liefst 74% meer worden betaald voor aansluiting op het riool.

Afvalstoffenheffing soms nieuwe woonlast
De gemeente Leiden spant de kroon met de invoering van 167 euro voor het ophalen van het huisvuil. Tot op heden werden deze kosten uit de algemene middelen of de OZB-opbrengsten betaald. Omdat het huisvuil in Leiden in voorgaande jaren gewoon werd opgehaald en omdat het OZB tarief in deze gemeente toch nog iets stijgt, is de vraag gerechtvaardigd waar de extra OZB-inkomsten naar toe gaan.

Hoogste stijging woonlast voor huizenbezitters
(woonlast is optelsom van ozb + rioolrecht + afvalstoffenheffing)

Leiden +40%
Hardinxveld-Giessendam +29%
Maarssen +28%
IJsselstein +19%
Steenbergen +18%

Hoogste stijging onroerendezaakbelasting (OZB)

Maarssen + 75% (na toestemming van provincie Utrecht)
IJsselstein +48%
Deurne +31%
Barneveld + 30%
Heerde +30%

Hoogste stijging rioolrecht

Zoetermeer +186% (een verhoging van 7,80 naar 22,30 euro per huishouden) Hardinxveld-Giessendam +129%
Culemborg + 74%
Purmerend +61%
Tytsjerksteradiel +42%

Hoogste stijging afvalstoffenheffing

Hilversum + 39% (De gemeente Hilversum heeft in 2006 de afvalstoffenheffing éénmalig sterk laten dalen, waardoor er dit jaar weer een sterke stijging zichtbaar is)
Diemen +29%
Venlo +27%
Waalwijk +22%
Steenbergen +21%

De gemeenten Leiden en Eemsmond voeren dit jaar voor het eerst de afvalstoffenheffing in. Daardoor is een stijgingspercentage niet mogelijk. In Leiden gaat de heffing van 0 naar 167 euro, in Eemsmond van 0 naar 24 euro.


Noot voor de redactie,