Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit der Diergeneeskunde

22 maart 2007

Unieke ingreep in Nederland

Bijniertumor hond via kijkoperatie verwijderd

Vanmorgen, donderdag 22 maart, is bij de Faculteit der Diergeneeskunde een unieke operatie uitgevoerd. Voor het eerst in Nederland is de bijniertumor van een hond via een kijkoperatie verwijderd. Normaliter gebeurt dit via het gangbare 'opensnijden' van de buikwand, maar dankzij een nieuw apparaat en een bereidwillige hondeneigenaar, is deze kijkoperatie met succes uitgevoerd in de universitaire gezelschapsdierenkliniek. Prof.dr. Jolle Kirpensteijn, Europees specialist chirurgie bij het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren, verrichtte de operatie.

Kijkoperaties hebben het voordeel dat de gehele operatie door kleine gaatjes in de buikholte kann worden uitgevoerd. Hierdoor is de kans op complicaties en pijn na de operatie kleiner dan bij 'gewone' operaties. Door de nieuwe apparatuur kunnen veel tumoren bij honden nu veilig worden verwijderd zonder het gebruik van hechtmateriaal of nietjes. De kijkoperaties voor het verwijderen van bijnieren met een tumor zullen in de toekomst vaker bij de Faculteit der Diergeneeskunde worden uitgevoerd.

Meer kijkoperaties in Utrecht

Bij gezelschapsdieren zijn er veel aandoeningen die met een kijkoperatie kunnen worden behandeld. Deze worden al routinematig uitgevoerd. De bekendste kijkoperatie is de sterilisatie (het verwijderen van de eierstokken) van de teef. De Universiteitskliniek is ruim 15 jaar geleden begonnen met deze methode van opereren en de techniek wordt steeds vaker toegepast. Dankzij de aanschaf van extra kleine instrumenten is de kijkoperatie sinds kort ook mogelijk bij katten. De Universiteit Utrecht is hiermee een voorloper op het diergeneeskundig gebied.

Beeldmateriaal

De eerste kijkoperatie waarbij de bijnier van de hond is verwijderd, is digitaal opgenomen. Filmbeelden daarvan zijn beschikbaar voor de media. Ook zijn er foto's gemaakt, deze zijn aan te vragen via de afdeling voorlichting.

Meer informatie

Voorlichters van de Faculteit der Diergeneeskunde, Mirjam Martens of Jacqueline van Winden, (030) 253 4722, communicatie@vet.uu.nl.