Gemeente Wageningen

Wageningen bespaart 622 ton CO2

Vorig jaar is de gemeente Wageningen een actie gestart om huishoudens met een minimaal inkomen tegemoet te komen in de energiekosten. Deze huishoudens konden tot eind februari op rekening van de gemeente voor maximaal EUR 40,- aan spaarlampen bestellen bij stichting SlimLicht! Van de 650 huishoudens hebben 335 huishoudens gereageerd. Zij bestelden in totaal 2800 spaarlampen.

Besparing
Een spaarlamp levert gemiddeld EUR50,- aan besparing op. De gemiddelde levensduur van een spaarlamp is 1000 uur. De 2800 spaarlampen leveren de deelnemende huishoudens in Wageningen een koopkrachtwinst van in totaal EUR140.000 op. Door het gebruik van deze 2800 spaarlampen in plaats van gewone gloeilampen wordt er bovendien minder CO2 uitgestoten. Voor een ton reductie van CO2 uitstoot heb je vier en een halve spaarlamp nodig. In Wageningen wordt er dus 622 ton minder CO2 uitgestoten de komende jaren.

Stichting SlimLicht!
SlimLicht! is een stichting zonder winstoogmerk. Zij heeft als doel om zoveel mogelijk gloeilampen in Nederland te vervangen door spaarlampen. Dit gebeurt onder andere via partnerorganisaties zoals woningcorporaties en gemeenten. Deze partners vragen de huishoudens waarmee zij in contact staan om zoveel mogelijk gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Het voordeel daarvan is dat huishoudens energie en dus geld besparen en daarmee direct de broeikasproblematiek bestrijden. Meer informatie over SlimLicht! is te vinden op www.slimlicht.nl.