Gemeente Tilburg

22-3-2007
Tilburg: succesvolle aanpak wordt gestraft
Wethouder Gon Mevis: We willen geld van Rijk voor uitkeringen en gesubsidieerde

Tilburg wil van het Rijk meer geld voor uitkeringen en gesubsidieerde banen, vrijwilligerswerk en andere maatschappelijk nuttige activiteiten. Tilburg pleit daarom voor een ander financieringsmodel van de Wet Werk en Bijstand (WWB). In de WWB is geregeld hoeveel geld gemeenten krijgen voor het betalen van uitkeringen.

Wethouder Gon Mevis (Werk, participatie en inkomen): Tilburg heeft de afgelopen jaren veel mensen met een uitkering aan een baan geholpen. We zijn een van de koplopers in Nederland. Dat heeft met de huidige wetgeving echter tot gevolg dat we minder geld van het Rijk krijgen. Daardoor lopen we de komende jaren tegen een miljoenentekort aan, het Rijk zal dat moeten corrigeren. Daarnaast wil Tilburg de komende periode sterk inzetten op gesubsidieerde banen, maar dan moeten we daarvoor wel financieel door het Rijk ondersteund worden.

In Tilburg zijn er op dit moment ongeveer 5.000 mensen met een uitkering, waarvan er zo'n 2.000 op termijn richting werk geholpen kunnen worden. De overige 3.000 mensen hebben stevige ondersteuning nodig om weer maatschappelijk actief te worden. Afgelopen jaar hebben ruim 2.700 mensen een uitkering aangevraagd, waarvan er

1.700 zijn toegekend. In 1.800 gevallen is de uitkering stopgezet, ruim 750 mensen hebben daadwerkelijk een reguliere baan gevonden. Een en ander valt te lezen in de analyse van het WWB-beleid over 2006.

Project Doen! Meedoen telt
Tilburg is vorig jaar het project Doen! Meedoen telt gestart. In de pilot, die twee jaar duurt, gaat de gemeente zorgen dat 600 mensen structureel gesubsidieerd werk en andere maatschappelijk nuttige activiteiten kunnen doen. De gemeente gaat hiervoor actief op zoek naar nieuwe vormen van werk en zet daarbij specifiek in op drie sectoren: zorg, vrije tijd en 'grijs en groen'. Ik zou het terecht vinden als we structureel middelen uit de WWB kunnen inzetten voor gesubsidieerde banen, aldus Mevis. Daarvoor gaan we een stevige lobby richting Den-Haag voeren.