Gemeente Maastricht

B & W
Gemeenteraad

Uitbreiding betaaltijden fors gereduceerd en ruimhartige bezoekersregeling voor alle gebieden

Inspraak leidt tot aanpassingen beleidsplan Parkeren

Het college van BenW van Maastricht stelt voor de uitbreiding van de betaaltijden voor straatparkeren te reduceren t.o.v het concept-parkeerplan. Op basis van aanvullend onderzoek en reacties uit de inspraak is het voorstel nu de betaaltijden in de A1 zone alleen op vrijdag en zaterdag uit te breiden van 18.00 uur tot 21.00 uur in plaats van maandag tot en met zaterdag in zowel de A1 zone als de A2 zone. Het voorstel om ook op zondag betaald parkeren in te voeren van 12.00 uur tot 18.00 uur blijft gehandhaafd. Een andere aanpassing betreft het invoeren van een ruimhartige bezoekersregeling in alle gebieden waar betaald straat parkeren voorkomt in plaats van alleen in de B-zone.
Het beleidsplan parkeren van de Gemeente Maastricht is aangepast naar aanleiding van veel inspraakreacties. Het concept plan werd in november 2006 in de inspraak gebracht. Het plan omvat voorstellen om het parkeren in de stad in goede banen te leiden. De stad wordt opgesplitst in vier verschillende parkeerzones; kernwinkelgebied (A1), gebied tussen de singels en het station (A2), gebied tot 1,5 km buiten het centrum (B schil) en de buitenwijken. Elke zone krijgt een eigen parkeerbeleid. Veel insprekers vulden de inspraakwijzer op internet in. Naar aanleiding van de inspraak heeft het college het plan aangepast. Het aangepaste plan wordt op 2 april behandeld in de commissie stadsbeheer en mobiliteit en op 17 april in de gemeenteraad. De belangrijkste onderdelen en wijzigingen (cursief aangegeven) van het plan zijn:


* Reductie uitbreiding van de betaaltijden. In de conceptnota werd voorgesteld de betaaltijden van straatparkeren van ma-zat uit te breiden naar de avonduren tot 21.00 uur en de zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur (in zoowel de A1 zone als de A2 zone). Op dit moment zijn de betaaltijden als volgt: ma t/m za van 08.00 uur tot 18.00 uur en donderdagavond tot 21.00 uur. Naar aanleiding van de inspraakreacties en aanvullend onderzoek naar de parkeerbezetting in de avonduren wordt voorgesteld de betaaltijden als volgt aan te passen: ma t/m don geen wijzigingen, vrijdag en zaterdag de eindtijd verlengen van 18.00 uur naar 21.00 uur (alleen A1), zondag betaaltijden invoeren tussen 12.00 uur en 18.00 uur. (A1 en A2)
* Ruimhartige bezoekersregeling voor elk huishouden en niet alleen voor bewoners van de B-schil zoals in de concept-nota werd voorgesteld. Ook worden er parkeermogelijkheden geboden voor mantelzorgers van terminale patiënten. De inhoud van de regeling wordt nader uitgewerkt.
* Er blijkt groot draagvlak te bestaan om Park&Ride en Park&Walk voorzieningen te realiseren. Het college kiest voor een snelle realisatie (nog dit jaar) van 4 Park & Walk terreinen. Een Park & Ride voorziening wordt in 2008 ingericht.
* Invoering van parkeerregulering in de B-zone wordt pas ingevoerd indien daar aanleiding voor is en draagvlak in de buurt.
* Er is veel draagvlak voor een actieplan topdrukte dagen dat in samenspraak met binnenstadondernemers wordt opgesteld.