Gemeente Rotterdam

Nr. 52
22 maart 2007

Betaald parkeren op Katendrecht

Op Katendrecht, ten westen van de kruising Brede Hilledijk-Veerlaan wordt betaald parkeren ingevoerd. De maatregel is nodig in verband met de grootschalige nieuwbouw, de herstructurering van oud Katendrecht en de komst van de SS Rotterdam. Dit heeft het college van B en W op dinsdag 13 maart besloten.

De gemeente verwacht dat het aantal automobilisten dat op Katendrecht de auto wil parkeren toeneemt. De grootschalige nieuwbouw, de herstructurering van oud Katendrecht en de komst van de SS Rotterdam zorgen voor een toename van het autoverkeer. Met betaald parkeren zorgt de gemeente ervoor dat de parkeerruimte die in een buurt beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder de bewoners, bedrijven en bezoekers. Daardoor blijft het voor hen gemakkelijk om een parkeerplaats in de wijk te vinden.

SS Rotterdam
Alleen al de SS Rotterdam zal jaarlijks een groot aantal bezoekers en daarmee auto's naar Katendrecht trekken. Op de wal bij het schip wordt de komende maanden een parkeerterrein voor ruim zeshonderd auto's aangelegd. Ook op dit terrein wordt betaald parkeren ingevoerd. Om ervoor te zorgen dat mensen hun auto op dit terrein en niet in de woonwijken van Katendrecht parkeren, geldt in de straten van Katendrecht een hoger parkeertarief dan op het parkeerterrein. Katendrecht blijft daarmee voor iedereen bereikbaar en prettig om in te wonen.

Tarieven
Bewoners van Katendrecht parkeren tegen een sterk gereduceerd tarief. Zij kunnen bij de gemeente een parkeervergunning aanvragen, waarmee ze dag en nacht kunnen parkeren voor E 8,89 per maand (prijspeil 2007). Ook bedrijven komen - onder bepaalde voorwaarden - in aanmerking voor een vergunning à E 26,67 (prijspeil 2007). Daarnaast kunnen bewoners een bezoekersvergunning aanvragen, waarmee hun bezoek voordelig kan parkeren. Bedrijven kunnen voor hun gasten parkeerkaarten kopen voor 1 of 2 uur, een dag, een week of een maand. De overige parkeerders gaan betalen bij de parkeerautomaat. Dat kan op diverse manieren: met Chipknip, mobiele telefoon of (soms) creditcard. Betaald parkeren geldt op Katendrecht de hele week van 9.00 tot 18.00 uur. Alleen op zondagochtend is parkeren op straat gratis.

Parkeergarages en betaalgemak
De gemeente investeert de opbrengsten uit het betaald parkeren in de bouw van nieuwe en de verbetering van bestaande parkeergarages en in betaalgemak. Zo worden momenteel alle gemeentelijke garages voor in totaal E 16,8 miljoen gerenoveerd. Ook komen er garages bij, met name voor bewoners in de stadsvernieuwingswijken. Ook het gebruik van creditcards bij de parkeerautomaat is steeds verder uitgebreid (tot op dit moment VISA, Mastercard en American Express). Hiermee kunnen parkeerders makkelijk betalen bij parkeerautomaten in het centrum, in uitgaansgebieden, bij winkelcentra en bij toeristische attracties en hotels.

De bewoners en bedrijven op Katendrecht zijn inmiddels met een brief op hoogte gebracht van het collegebesluit. De daadwerkelijke invoering vindt plaats in de zomer 2007.

noot voor de redactie/