Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (22/03)

OOSTERHOUT NB, 22 maart 2007

Twee minderjarigen aangehouden voor brand in Wijk en Aalburg

WIJK EN AALBURG: In het kader van het onderzoek naar de brand in een leegstaande woning arresteerde de politie twee minderjarige verdachten. Ze bekennen verantwoordelijk te zijn voor de brandstichting.

In de leegstaande woning aan de Maasdijk in Wijk en Aalburg ontstond maandagavond 12 maart rond 21.20 uur brand. Het vrijstaande pand had een rieten kap en brandde volledig uit. Er was geen gevaar voor nabijgelegen panden en omwonenden. De brandweer rukte met vijf voertuigen uit om het vuur te bestrijden en er was veel publiek op de been om de bluswerkzaamheden te aanschouwen.

De politie stelde na afloop een buurtonderzoek in, waarbij duidelijk werd dat op het moment van ontdekking er twee jongens in de directe nabijheid waren. Ook kwamen er tijdens het verdere onderzoek aanwijzingen van mogelijke brandstichting.

Een 15-jarige jongen meldde zich woensdagmiddag 21 maart in het politiebureau in Nieuwendijk. Hij bekende verantwoordelijk te zijn voor het ontstaan van de brand, waarna hij werd aangehouden. Donderdag 22 maart volgde de arrestatie van een tweede verdachte. Hij is 14 jaar. De beide verdachten komen uit Wijk en Aalburg.

Vermoedelijk heeft het tweetal met een aansteker de rieten kap van de woning in brand gestoken. In het belang van het vervolg onderzoek zijn alle twee de verdachten in verzekering gesteld. Ze worden a.s. vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Openstaande geldboetes

OOSTERHOUT: Bij een routinecontrole op de Vijfeikenweg arresteerde de politie woensdagmiddag 21 maart een 42-jarige inwoonster van Oosterhout. De vrouw werd door Justitie gezocht vanwege openstaande straffen. Ze moest in totaal 641,25 betalen of 26 dagen gevangenisstraf uit zitten. Ze koos voor het meteen betalen van de boetes. Het ingenomen geld draagt de politie over aan het Openbaar Ministerie.

Wijkagent vindt gestolen auto terug

OOSTERHOUT: De Oosterhoutse wijkagent Kees Schuller vond woensdag 21 maart een gestolen auto terug. Tijdens de briefing kreeg hij te horen dat er het afgelopen weekend met een gestolen auto getankt was bij een benzinestation aan de Statendamweg. De tanker was doorgereden zonder de benzine af te rekenen. Aan de hand van het kenteken bleek het om een gestolen auto te gaan. De wijkagent herinnerde zich dat hij recent een soortgelijke auto had zien rijden. Het ging om een zwarte Volvo S40. Bij nader onderzoek vond de wijkagent het bewuste voertuig terug in de Staringstraat. De auto was in december 2006 in Breda gestolen. De vrouw die gebruik maakte van de auto werd gearresteerd. De 30-jarige Oosterhoutse verklaarde dat ze auto in bruikleen had gekregen van een vriend. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt op verdenking van heling. Uiteraard is de politie nu op zoek naar de genoemde vriend om klaarheid in de zaak te krijgen. De gestolen auto is in beslag genomen.

Politie onderzoekt gewapende overval op benzinestation

GIESSEN: De politie is een opsporingsonderzoek gestart naar aanleiding van een gewapende overval op benzinestation. Het misdrijf vond plaats op woensdagvond 21 maart 2007 tussen 19.15 uur en 19.30 uur bij een benzinestation aan de Parallelweg. Het bewuste pompstation ligt op het industrieterrein in Giessen.

De nog onbekende dader kwam tussen 19.15 uur en 19.30 uur de shop van het benzinestation binnen. Op dat moment was alleen de pompbediende in de winkel aanwezige. De overvaller bedreigde haar met een mes en eiste geld. Nadat hij een geldbedrag had buitgemaakt ging de dader er te voet vandoor.

De politie stelt een uitgebreid onderzoek in naar deze overval. Een aantal getuigen is inmiddels verhoord en ook heeft de technische recherche achtergebleven dadersporen veilig gesteld. Uiteraard kan de politie de hulp van het publiek goed gebruiken. De politie is dan ook benieuwd of er mensen iets verdachts hebben gezien in de omgeving van de Parallelweg kort vóór of na de overval. Alle tips zijn welkom op telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Het is ook mogelijk om anonieme in formatie te verstrekken via de Meldlijn Meld Misdaad Anoniem. Deze meldlijn is bereikbaar op 0800-7000. Bellers hoeven hun naam niet te noemen en ook de nummerweergave is voor dit speciale telefoonnummer buiten werking gesteld. Verder worden geen bandopnames van de telefoongesprekken bewaard. De medewerkers van de landelijke meldlijn geven de binnengekomen informatie direct door aan de politiekorpsen in het land. Aan de hand van binnengekomen tips rechercheert de lokale politie dan verder.

130,- boete voor winkeldief

OOSTERHOUT: Een Oosterhoutse winkeldief betaalde een boete van 130,- om een gang naar de rechter te voorkomen. Winkelpersoneel van een winkelketen op Zuiderhout betrapte de man op heterdaad op woensdagmiddag 21 maart. Ze zagen hoe hij een doos stofzuigerzakken (waarde 5,99) uit de winkel onder zijn jas stopte en daarna de zaak verliet.
Dat deed hij zonder de spullen bij de kassa ter afrekening aan te bieden. Het personeel ging er achteraan, maar de verdachte was al in de menigte op straat verdwenen. Zijn identiteit was echter bekend en na een telefoontje, meldde hij zich in het politiebureau. In overleg met de Officier van Justitie kreeg hij een schikkingsvoorstel van 130,- aangeboden, waar de man op inging. De verdachte is een 30-jarige inwoner van Oosterhout.

Twee autos weg na woninginbraak

S-GRAVENMOER: Twee personenautos zijn verdwenen na een woninginbraak aan het Stevenshof in s-Gravenmoer. Het misdrijf vond plaats in de nacht van donderdag 22 maart 2007. De nog onbekende daders forceerden de achterdeur om binnen te komen. Uit het huis zijn daarna een klein geldbedrag, een mobiele telefoon en de autosleutels van twee autos ontvreemd. Vervolgens zijn een blauwe Mercedes C200 (kenteken 41-SF-JN) en een grijze Peugeot 307 SW (kenteken 52-LK-FK) gestolen. De politie heeft beide autos internationaal laten signaleren als gestolen voertuigen. Verder namen de agenten een aangifte op, stelden een buurtonderzoek in en heeft de technische recherche een sporenonderzoek verricht.

Opnieuw arrestatie in onderzoek naar Waalwijkse inbrekers

WAALWIJK: Woensdag 21 maart heeft de politie opnieuw een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een groep inbrekers, die onder andere actief was in de wijk Zanddonk.
Het gaat om een 17-jarige jongen uit Vleuten.

Dinsdag 20 maart nam een flink aantal politiemensen van onder andere het politieteam Waalwijk - Loon op Zand en van de Districtsrecherche deel aan een grote politieactie. Daarbij zijn in totaal negen verdachten aangehouden, in leeftijd variërend van 16 tot 25 jaar. Een tiende verdachte was vrijdag 16 maart al aangehouden, nadat hij op heterdaad betrapt was bij een woninginbraak in de Putstraat. Hij is donderdag 22 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Van de dinsdag aangehouden verdachten zijn twee personen donderdagmiddag in vrijheid gesteld. De overige 7 worden vrijdag voor geleid aan de rechter-commissaris. De 21-jarige Waalwijker die kans zag om aan zijn aanhouding te ontkomen is nog steeds voortvluchtig.

Elf jongeren worden ervan verdacht zich in wisselende samenstelling de afgelopen maanden in Waalwijk schuldig te hebben gemaakt aan woninginbraak, bedrijfsinbraak en diefstal. De politie zet het onderzoek voort.

Brokkenmaker gaat er vandoor na eenzijdig ongeval

OOSTERHOUT: Het wrak van een Italiaanse Volkswagen Golf werd donderdag 22 maart aangetroffen in een sloot langs de Hoofseweg. Getuigen hadden om 01.20 uur gezien dat de bestuurder er na het ongeval te voet vandoor was gegaan. Aan de aangetroffen sporen maakt de politie op dat het ongeval met extreem hoge snelheid gebeurd moet zijn. Brandweerduikers onderzochten de sloot op eventuele slachtoffers, die overigens niet werden aangetroffen. Het is op dit moment nog onbekend wie het voertuig bestuurde ten tijde van het ongeval. Een politiehond heeft nog vergeefs geprobeerd het spoor van de vluchtende brokkenmaker. De politie stelt vanzelfsprekend een nader onderzoek in.

Letsel na voorrangsfout

WERKENDAM: Een vermoedelijke voorrangsfout leidde donderdagochtend 22 maart om 10.40 uur tot een ongeval op de Dijkgraaf den Dekkerweg. Een 24-jarige automobilist uit Nuenen reed over de Zandsteeg, komende uit de richting Nieuwendijk en gaande in de richting Werkendam. Hij verleende op het kruispunt van de Zandsteeg met Dijkgraaf den Dekkerweg vermoedelijk geen voorrang aan de voor hem van links komende tegenpartij. Dit betrof een 53-jarige vrouw uit Werkendam. De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Ze klaagde over pijn aan haar nek, borst, linkerhand en rechter onderbeen. De veroorzaker kwam met schrik vrij. Tegen hem wordt door de politie proces-verbaal opgemaakt.

Politie rolt hennepkwekerij op

OOSTERHOUT: Agenten troffen donderdag 22 maart 2007 op de zolder van een huurwoning in de Potgieterstraat een hennepkwekerij aan. De plantage bestond uit 182 planten. De politie kwam de kwekerij op het spoor na anonieme tips en warmtemetingen. In overleg met de Officier van Justitie is de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Verder bleek dat er illegaal stroom werd afgetapt. Omdat er tijdens de inval niemand thuis was, zijn er op dit moment nog geen arrestaties verricht.
De politie verwacht op korte termijn de exploitant van de wietplantage te kunnen verhoren omdat zijn identiteit bekend.

De politie in Midden en West Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie gaat overigens niet op één anonieme tip af. De binnengekomen informatie wordt altijd eerst verder onderzocht, voordat tot een doorzoeking wordt overgegaan.

Auteur: Jeroen Steenmeijer