Haagse Hogeschool

Rob Oudkerk lector Leefstijlverandering bij Jongeren

Huisarts Rob Oudkerk wordt lector âLeefstijlverandering bij Jongerenâ. Hij zal zich vooral richten op het terugdringen van overgewicht bij jongeren door de ontwikkeling van interventie methoden.

Het aantal mensen dat door overgewicht al op betrekkelijk jeugdige leeftijd wordt getroffen door diabetes of hart- en vaatziektes groeit snel. Deze groei genereert een toenemend beroep op diverse kostbare en soms slechts beperkt beschikbare, voorzieningen. Zowel de gezondheidsheidsproblematiek als ook de kosten van zorg noodzaken tot ontwikkeling van meer, met name op jongeren gerichte, gedragsbeïnvloedende methoden. Ontwikkeling van deze methoden is het belangrijkste doel van dit lectoraat.

Het lectoraat âLeefstijlverandering bij Jongerenâ is verbonden aan De Haagse Hogeschool en gaat in het bijzonder samenwerken met de Opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding (HALO), de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO), en de opleidingen Sportmanagement, Voeding & Dietetiek en Bewegingstechnologie. Tevens worden samenwerkingsverbanden aangegaan met andere hogescholen, universiteiten, ziekenhuizen, lokale en landelijke overheden, instellingen voor primair en voortgezet onderwijs en met het bedrijfsleven.

Rob Oudkerk begint zijn werkzaamheden op 15 mei. Hij zal zijn functie bij De Haagse Hogeschool combineren met zijn praktijk als huisarts in Amsterdam. Oudkerk ziet ook in het gezondheidscentrum waar hij werkt een toename van het aantal te dikke kinderen. Hij gaat via het lectoraat onderzoeken hoe dit probleem bij kinderen al op zo jong mogelijke leeftijd kan worden aangepakt. Nadruk ligt daarbij op terugdringing van het aantal kinderen met overgewicht. Na zijn jaren als wethouder, Tweede-Kamerlid en publicist is Oudkerk met dit lectoraat weer wat dichter bij zijn roots als huisarts gekomen. De Haagse Hogeschool ziet met zeer veel vertrouwen zijn werkzaamheden op dit terrein tegemoet.