Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG steunt intenties minister Vogelaar

22.03.2007

Minister Vogelaar van Wijken, Wonen en Integratie heeft 40 wijken aangewezen. De 40 wijken zijn verdeeld over 18 gemeenten.

In haar manifest uit 2006 heeft de VNG gepleit voor een impuls voor de steden. De stedelijke problemen met wonen, werken, leren, integreren en veiligheid zijn nog niet opgelost en moeten met kracht worden aangepakt. De ambitie van de minister om van probleemwijken weer vitale woon- werk- en leefomgeving te maken, spreekt ons dan ook zeer aan.

Gemeenten zien voor zichzelf een centrale rol bij het waarmaken van de ambities en nemen daarom graag de coördinatie en de regierol over wonen, werken, leren, integreren en veiligheid op zich. Hierdoor worden de bewoners snel en adequaat geholpen en krijgen zij ruimte voor eigen initiatieven.
We zijn dan ook verheugd dat de minister in lijn met het regeerakkoord, waarin wordt gesteld dat die coördinerende rol bij gemeenten ligt, met gemeenten convenanten wil sluiten. De VNG gaat ervan uit dat ook de woningcorporaties een belangrijke rol zullen spelen in de aanpak van de wijken. Het bod aan de samenleving van de woningcorporaties is daarbij beloftevol. Op basis hiervan kunnen niet alleen op landelijk niveau, maar zeker ook in de wijken sluitende afspraken worden gemaakt. Deze afspraken zullen wat ons betreft moeten gaan over goed betaalbare huisvesting, de kwaliteit van de woon- en leefomgeving en sociale verbetering van wijken.

In de afgelopen week heeft de VNG de minister zowel mondeling als schriftelijk bericht dat zij van mening is dat de gebruikte methode en selectiecriteria voor het aanwijzen van wijken nog verbeterd moeten worden, alvorens ze aan alle eisen van zorgvuldigheid voldoen. Nu de minister haar verantwoordelijkheid heeft genomen om wijken aan te wijzen, zal de VNG de minister vragen om nog eens toe te lichten op basis van welke criteria wijken zijn aangewezen. Transparantie waarom juist deze 40 wijken zijn aangewezen is gewenst zodat alle gemeenten met achterstandswijken kunnen nagaan waarom hun wijk al dan niet in de wijkaanpak zit.

Daarnaast heeft de VNG bij de minister aandacht gevraagd voor het financiële arrangement dat nodig is om van probleemwijken prachtwijken te maken. De zorg van de VNG betreft vooral de effecten die de financiële inzet voor de probleemwijken zal hebben op de gemeentefinanciën in brede zin. Dit geldt in het bijzonder voor het voornemen om de financiële intensivering in de wijken te bekostigen uit het gemeentefonds. Hierdoor wijzigt de verdeling van de gelden uit het gemeentefonds. Dit is in strijd met de systematiek van het gemeentefonds waarbij alle gemeenten delen in de plussen en de minnen. Zowel de wijkaanpak als de brede financiële paragraaf ziet de VNG als belangrijke hoofdstukken in het te sluiten bestuursakkoord.

Den Haag, 22 maart 2007