Time : 08:08:42
Date : 22 March 2007
Sender Name: Fedichem

kunststofindustrie viert haar 100-jarig bestaan

De kunststof- en rubberindustrie heeft iets te vieren, maar ...

Brussel, 22 maart 2007 - Federplast.be, de vereniging van roducenten van kunststof- en rubberartikelen, houdt vandaag haar Algemene Vergadering. De kunststofindustrie viert haar 100-jarig bestaan, met de uitvinding van het bakeliet in 1907 door onze landgenoot Baekeland. De kunststof- en rubberindustrie telt 36.400 werknemers en een omzet van 18,3 miljard ¤. De productie van kunststoffen groeide met + 6,3%. Technologische innovatie en opleiding zijn meer dan ooit prioriteiten voor de sector. De kunststofindustrie betreurt de recente poging tot discriminatie van de kunststof verpakkingen, met een ecotaks die alles behalve milieuvriendelijk is.

Vandaag 22 maart 2007 heeft de eerste Algemene Vergadering plaats van Federplast.be, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen. Federplast.be is een gemeenschappelijke sectie van Agoria en Fedichem, de federaties van de technologische en de chemische industrie.

100 jaar geleden verwierf de Belg Leo Hendrik Baekeland het patent voor de eerste echte kunststof, het bakeliet. Daarmee lag hij aan de basis van een volstrekt nieuwe industriesector die met haar talrijke producten vorm geeft aan de hedendaagse samenleving.

De kunststof- en rubberindustrie binnen Agoria en Fedichem vertegenwoordigt 308 bedrijven, met 36.400 werknemers en een gezamenlijke omzet van 18,3 miljard ¤. De uitvoer van kunststoffen en kunststofartikelen steeg met 7%. Het exportsaldo voor 2006 wordt geraamd op 8,5 miljard ¤, een groei van 9%. Daarmee is de kunststofindustrie de belangrijkste sector in de handelsbalans van België.

De productie van kunststoffen groeide in volume met 6,3% en in waarde met 12,6%. De producenten van kunststof- en rubberartikelen zagen hun omzet stijgen met 7%, terwijl de tewerkstelling gelijk bleef.

De belangrijkste markten voor de kunststof- en rubberindustrie in België zijn de automobiel- en transportsector (19%), de bouw (17%) en de verpakkingen (17%). Dit is een unieke situatie: in geen enkel ander land vertegenwoordigt de automobielsector een zo groot aandeel. Het bevestigt hoe belangrijk het is dat de overheden en de vakbonden tot het uiterste gaan om ervoor te zorgen dat de automobielassemblage een toekomst heeft in ons land.

Om de groei van de kunststofindustrie in België veilig te stellen is het vereist dat de regionale overheden inspanningen leveren voor de ondersteuning van technologische innovatie in de sector en voor de uitbouw van een opleiding Kunststoftechnologie op master niveau, naar het voorbeeld van wat er in Frankrijk en Duitsland bestaat.

De kunststofindustrie is ontgoocheld dat de federale overheid in haar recente voorstellen voor een ecotaks op verpakkingen de nog bestaande vooroordelen over kunststoffen heeft bevestigd. Kunststofverpakkingen zijn veel lichter dan hun alternatieven, zodat zij grondstoffen en energie besparen tijdens de productie, het transport en de koele bewaring. Vergelijkende wetenschappelijke studies tonen aan dat kunststofverpakkingen evenwaardig of beter scoren, zowel wat betreft kostprijs als milieu-impact. De kunststofindustrie is bijgevolg voorstander van een 'groene' fiscaliteit, op voorwaarde dat dit gebeurt op een wetenschappelijk gefundeerde wijze, zonder vooroordelen, zonder oneerlijke discriminatie tussen de materialen, en dat de maatregelen tot stand komen in overleg met de betrokken sectoren en in verhouding staan tot de reële milieukosten.

Voor meer inlichtingen
Geert Scheys
02-238 97 39
gscheys@fedichem.be

Gustaaf Bos
02-706 79 60
gustaaf.bos@agoria.be