Ministerie van Defensie

22-03-2007 16:05

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Het overstroomde gebied 3 km ten zuiden van Tjsekzay, gezien vanuit een Cougar-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht - Foto: Sjoerd Hilckmann, AVDD
klik voor vergroting
Nederlandse militairen leverden afgelopen week humanitaire steun bij de overstromingen in Uruzgan. In samenwerking met de Afghaanse autoriteiten zorgden ze voor onderkomens, dekens en voeding.

Helikopters zorgden voor de noodzakelijke evacuatie van bewoners die vanwege het snel stijgende water niet meer weg konden komen. Honderden Afghanen raakten ontheemd toen smeltwater uit de bergen de rivier de Helmand deed overstromen.

Nederlandse militairen raakten afgelopen verslagperiode twee maal nabij Patrouillebasis Poentjak in gevechtscontact met vijandelijke strijders. In beide gevallen (14 maart en 18 maart) was sprake van een kort vuurcontact en werd onder andere teruggevuurd met een zware mitrailleur. Geen van de incidenten zorgde voor slachtoffers aan Nederlandse zijde. Het is onbekend of er slachtoffers aan de andere kant zijn gevallen. Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen werden afgelopen week tweemaal in de provincie Helmand ingezet ter ondersteuning van ISAF eenheden. Op 15 maart werd steun geleverd met behulp van het boordkanon. Op16 maart werd een lasergeleide bom afgeworpen. Beide acties waren in het kader van Operatie Achilles en hebben mogelijk slachtoffers opgeleverd aan de zijde van de tegenstander.