Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 111 AW
Datum: 22 maart 2007

Provincie start met aanleg opritten Palma Brêge in Wergea

De provincie is in opdracht van de gemeente Boarnsterhim gestart met de voorbereiding voor de aanleg van de opritten bij de nieuwe Palma Brêge in Wergea. Deze opritten voor het auto- en fietsverkeer worden gerealiseerd in het kader van de nieuwe vaarweg aan de westzijde van Wergea. Deze vaarweg is onderdeel van het Friese Merenproject en de Staandemast Route. De werkzaamheden zullen naar verwachting ruim drie maanden gaan duren.

Voor de aanleg van de opritten zijn de noodzakelijke bomen in het gebied gekapt en worden enkele kabels en leidingen verlegd. Ook worden enkele sloten gedempt en nieuwe sloten gegraven. Vanaf eind maart wordt er ruim 30.000 m3 zand over de weg aangevoerd. Dit zand wordt aangebracht op de plaats waar de nieuwe opritten komen en fungeert eerst als versteviging van de ondergrond. Na minimaal zes maanden worden op dit zandbed de wegverhardingen van de opritten gemaakt.

Ontsluiting verkeer
Om het zand aan te kunnen brengen wordt de ontsluiting van de Peinjedyk richting Eagum en Idaard omgelegd. Deze ontsluiting wordt tijdelijk verhard voor fietsers en landbouwverkeer en zal na het afbouwen van de brug fungeren als definitieve ontsluiting voor het verkeer. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kan het auto- en fietsverkeer naar Eagum en Idaard en tussen Wergea en Leeuwarden gewoon doorgaan. Er kan wel enig oponthoud optreden. De nieuwe brug zal tegelijk met de aanleg van de nieuwe vaarweg om Wergea verder worden afgebouwd. Dan worden ook de landhoofden, de kelder en de brugpijler geplaatst.

---- --