Geef chronisch zieken en gehandicapten betere compensatie GroenLinks

22 maart 2007

De helft van de chronisch zieken en gehandicapten blijkt niet de financiële compensatie te krijgen waar ze recht op hebben. Het kabinet wil ook nog eens 400 miljoen euro bezuinigen op die compensatieregeling. GroenLinks vindt dat een slechte zaak en vraagt om opheldering.

Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat slechts 50% van de chronisch zieken en gehandicapten gebruik maakt van de buitengewone uitgave. Vaak weet men niet dat men er recht op heeft. GroenLinks maakt zich daar zorgen over. Helemaal zorgwekkend is echter dat het kabinet tegelijkertijd vanaf volgend jaar 400 miljoen wil gaan bezuinigen op de regeling. Kees Vendrik stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kees Vendrik

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën over het niet gebruik van de buitengewone uitgavenregeling (22 maart 2007)
1. Deelt u de mening dat het niet gebruik van de buitengewone uitgave, hoewel iets gedaald, nog altijd zorgwekkend hoog is, aangezien slechts 50% van de rechthebbenden er gebruik van maakt?
2. Deelt u de mening dat gestimuleerd moet worden dat alle rechthebbenden gebruik gaan maken van de buitengewone uitgave? En bent u het met mij eens dat dat betekent dat er extra middelen gevonden moeten worden?
3. Hoe verhoudt het hoge niet gebruik van de buitengewone uitgave zich tot de bezuiniging van 400 miljoen op het budget zoals aangekondigd in het Coalitieakkoord?
4. Waarop is het bedrag van 400 miljoen gebaseerd?
5. Is het voor u een optie om het verzamelinkomen dat als toetsinkomen voor de buitengewone uitgave geldt niet langer te corrigeren voor de aftrek van de hypotheekrente /het eigen huis, zodat de hiermee gepaard gaande besparing kan worden benut om het niet gebruik terug te dringen? Zo nee, waarom niet?