Politie Gelderland-Zuid

Eerste DRUID-controle

Nijmegen, 22-03-2007 o Woensdag vond de eerste controle plaats in de regio Gelderland-Zuid in het kader van het project DRUID (DRiving Under Influence of Drugs, alcohol and medicines). Bij een reguliere alcoholcontrole door het team Verkeershandhaving zijn enkele tientallen bestuurders op vrijwillige basis onderzocht of zij drugs of medicijnen hadden gebruikt.

Bestuurders werden tussen 20:00 uur en 04:00 uur op drie verschillende locaties in Nijmegen gecontroleerd: op de Tunnelweg, Marialaan en de Graafseweg. In totaal werkten 541 personen mee aan een blaastest. Zes bestuurders bleken met teveel alcohol op achter het stuur te zitten. De uitslagen op de ademanalyse varieerden van 275 tot 690 ug/l (220 is de wettelijk strafbare limiet). Van de bestuurder die 690 ug/l blies, is vanwege deze grote hoeveelheid, meteen het rijbewijs ingevorderd.

Enkele tientallen bestuurders werkten desgevraagd vrijwillig mee aan het onderzoek naar het gebruik van rijgevaarlijke stoffen. Hiertoe waren onderzoekers van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) en twee verpleegkundigen bij de controle aanwezig.

Begin dit jaar is dit Europese onderzoek naar het gebruik van drugs en medicijnen in het verkeer van start gegaan. Doel van het onderzoek is om een representatief beeld te krijgen van het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen onder Nederlandse automobilisten. Ook is het de bedoeling om met dit onderzoek vast te stellen hoe gevaarlijk het rijden onder invloed van deze stoffen is. Dat gebeurt door het drugs- en medicijngebruik van gewonde autobestuurders te vergelijken met dat van de niet-gewonde autobestuurders uit het onderzoek langs de weg.

Aan het onderzoek werken zes politieregios mee, waaronder Gelderland-Zuid. De metingen lopen tot juli 2009.

Doelen onderzoek

DRUID moet onder meer leiden tot:

* Inzicht in het gebruik en de risicos van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer;

* Betrouwbare en praktische opsporingsmethoden voor drugs en medicijnen;

* Voorstellen voor wetgeving over drugs en medicijnen in het verkeer, zoals uniforme limieten in alle EU-landen.

Meer weten?

Voor meer informatie over het DRUID-onderzoek kunt u contact opnemen met de SWOV, afdeling Informatie en Communicatie via telefoonnummer 070-3173318.

(08)