Senternovem


22-03-2007 | Gemeenten toetsen vaker energie-aspecten

Hulpmiddelen die SenterNovem heeft ontwikkeld, helpen ongeveer 90 gemeenten om meer bouwvergunningaanvragen op energie-aspecten te toetsen. Naar eigen zeggen controleert tweederde van de gemeenten bijna altijd de berekening van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) bij vergunningaanvragen. Eveneens tweederde van de gemeenten maakt gebruik van de hulpmiddelen van SenterNovem voor de EPC-controle. Dit blijkt uit onderzoek dat SenterNovem uitgevoerd heeft in opdracht van het ministerie van VROM.

Voor het onderzoek is een telefonische enquête uitgevoerd bij gemeenten. Volgens de gemeenten is het belangrijkste effect van het gebruik van de hulpmiddelen tijdwinst en een verbetering van de kwaliteit van de controle. De hulpmiddelen van SenterNovem worden gewaardeerd met een gemiddeld rapportcijfer van 7,5.

Hulpmiddelen Toetsing EPC-berekeningen
Voor de toetsing van EPC-berekeningen bij bouwvergunningaanvragen heeft SenterNovem in opdracht van het ministerie van VROM in 2003 de volgende hulpmiddelen gratis onder alle gemeenten verspreid.:
* Het Handboek Handhaving EPN, met bouwkundige en installatietechnische achtergrondinformatie op het gebied van energie;

* Het computerprogramma EPCheck, voor de toetsing van digitaal aangeleverde EPC-berekeningen;

* Checklisten voor de toetsing van de EPC-berekening, wanneer deze niet digitaal is aangeleverd;

* Voorbeeldrapportages. Deze zijn bedoeld voor de aanvragers van een bouwvergunning en geven richtlijnen voor het opstellen van een toelichting bij de EPC-berekening.

Begin 2006 zijn de hulpmiddelen geactualiseerd en opnieuw aan alle gemeenten verstuurd. Verder zijn door SenterNovem door het hele land instructiebijeenkomsten voor gemeenten georganiseerd, waarin nader ingegaan werd op de toetsing van de EPC-berekening en het computerprogramma EPCheck.

Digitale aanlevering
Om het computerprogramma EPCheck te kunnen gebruiken, moet de EPC-berekening digitaal worden aangeleverd aan de gemeente. Uit het onderzoek blijkt dat dit nog weinig gebeurt: bij 60 procent van de gemeenten nooit en bij 31 procent van de gemeenten in minder dan de helft van de gevallen. Door gemeenten wordt ook nog weinig om digitale aanlevering van de EPC-berekening gevraagd: slechts 19 procent van de gemeenten doet dat bij het merendeel van de aanvragen.

Hulpmiddelen Toezicht op de bouwplaats
Onlangs zijn door SenterNovem ook hulpmiddelen uitgebracht voor de controle van energie-aspecten op de bouwplaats. Ontwikkeld zijn een gratis cursus van een dagdeel, informatiebladen, checklisten voor EPN-Toezicht en een rekenliniaal voor het berekenen van de Rc-waarde van isolatiemateriaal op de bouwplaats.

Meer informatie
Meer informatie over de hulpmiddelen en het onderzoek is te vinden op de website: www.senternovem.nl/epn/handhaving. Nadere informatie is ook te verkrijgen bij de Helpdesk Gemeenten van SenterNovem, e-mail: gemeenten@senternovem.nl, tel: 030-23 93 533.