Senternovem


22-03-2007 | Investeren in Frisse Scholen loont

De kwaliteit van het binnenmilieu op scholen is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Begin van dit jaar kwam een TNO-rapport uit waaruit blijkt dat kinderen in goed geventileerde klaslokalen hogere cijfers halen dan kinderen in lokalen waar niet of nauwelijks wordt geventileerd. Alle reden voor een school om vanwege het slechte binnenmilieu in de klaslokalen de Cito-toets dan maar af te nemen in de aula.

Uit onderzoek blijkt dat veel scholen het letterlijk en figuurlijk benauwd hebben. In 80% van de onderzochte lokalen voldoet het CO2-gehalte niet aan de gezondheidskundige advieswaarden die de GGD heeft opgesteld. Met als gevolg naast slechtere leerprestaties ook een hoger ziekteverzuim onder leerlingen en docenten. De GGD heeft becijferd dat op een gemiddelde dag 20.000 leerlingen en 2000 leraren ziek thuis zitten alleen al vanwege het slechte binnenmilieu op scholen. Een vreemde situatie als je bedenkt dat er een groot tekort is aan leraren en iedereen roept dat je moet investeren in de jeugd.

CO2-meter
Inmiddels is een groot aantal organisaties bezig om hier verandering in te brengen. Zo zijn een aantal GGD'en gestart met een project waarin ze scholen voorzien van een CO2-meter. De CO2-meter geeft aan hoe hoog de CO2-concentratie is en of er maatregelen nodig zijn. Verder is SenterNovem in opdracht van VROM het Frisse Scholen-project http://www.senternovem.nl/kompas/frisse_scholen/index. asp gestart om de kwaliteit van het binnenmilieu op scholen te verbeteren en tegelijkertijd energie te besparen. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de scholen niet of nauwelijks is geïsoleerd. Zeker met de stijgende energieprijzen kan veel geld worden verdiend in het stookhok. Geld dat vervolgens weer kan worden geïnvesteerd in een beter binnenmilieu, bijvoorbeeld door een ventilatiesysteem aan te leggen. Het gaat om een integrale aanpak: isoleren èn ventileren.

Frisse Scholen Doos
Inmiddels hebben zo'n tweehonderd scholen de Frisse Scholen Doos ontvangen en daarmee het onderwerp binnen hun school op de agenda gezet. Daarnaast zijn er ruim duizend brochures opgevraagd bij SenterNovem.
Het Frisse Scholen-project zal dit jaar opnieuw aandacht vragen voor energiebesparing en een gezond binnenmilieu in scholen. Het gaat dan niet alleen om oudere bestaande scholen maar ook om scholen die relatief nieuw zijn en waar klachten zijn over comfort en gezondheid. Verder zal het Frisse Scholen-project participeren in het Europese project `Check it out!', een project waar de gezondheid van kinderen en een gezond binnenmilieu centraal staat. Ook draagt het project bij aan de `Ga voor Gezond!-campagne' en neemt het deel aan het `Platform Gezonde Scholen' dat binnenkort officieel wordt opgericht. Het project zal zich meer dan tot nu toe richten op het ontwikkelen en demonstreren van goede voorbeelden. Op technisch gebied als het gaat om ventilatiesystemen, maar ook op organisatorisch of financieel gebied, bijvoorbeeld door te laten zien hoe financieringsconstructies in de praktijk werken.

Meer informatie
www.frisse-scholen.nl maar ook www.gavoorgezond.nl en www.check-it-out.eu

Contact

frisse-scholen@senternovem.nl
Helpdesk tel. 030 239 3533