Senternovem


22-03-2007 | Een goed binnenklimaat levert geld op

Een goed binnenklimaat zorgt voor betere prestaties en minder ziekteverzuim op de werkvloer. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek dat SenterNovem heeft laten uitvoeren naar het verband tussen het binnenklimaat en gezondheid. Veel maatregelen die het binnenklimaat verbeteren hebben niet alleen een positief effect op de productiviteit en het ziekteverzuim, maar leveren ook nog eens energiebesparing op. Door bij de investeringen rekening te houden met besparingen door minder ziekteverzuim, besparingen op energiekosten én de verhoogde productiviteit worden terugverdientijden korter dan tot dusver werd aangenomen.

In een goed kantoorklimaat verbetert de productiviteit gemiddeld met 10 tot 15 procent en daalt het ziekteverzuim met 25 procent. Niet alle maatregelen die het binnenklimaat verbeteren leveren energiebesparing op. Maar wie bijvoorbeeld eens per half jaar de vuile filters vervangt in de luchtbehandelingsunit ziet zowel het energiegebruik als het ziekteverzuim dalen en tegelijkertijd de arbeidsproductiviteit toenemen. Het goed afstellen van installaties voor verwarming, ventilatie en koeling levert naast een betere gezondheid jaarlijks een besparing op de energiekosten op van tien tot dertig procent. Ook ingrijpendere maatregelen zoals het isoleren van de vloeren en een goede daglichttoetreding leveren energiebesparing op en zijn goed voor de gezondheid. Er zijn minder huisstofmijten, en er is bovendien meer comfort.

Klachten voorkomen
Een slecht binnenklimaat veroorzaakt klachten als hoofdpijn, slijmvliesirritatie, verhoogde overdracht van infectieziekten, verergering van allergieën, vermoeidheid en irritaties aan de ogen. Bij astmapatiënten kan een slecht binnenklimaat leiden tot een verergering van de aanvallen. Door het nemen van de juiste maatregelen kunnen die klachten voorkomen worden. Verbeteringen in het binnenklimaat gaan in veel gevallen samen met energiebesparing. Daardoor kunnen bedrijven twee vliegen in één klap slaan: het binnenklimaat wordt beter en bedrijven halen hun doelstelling in het kader van het Kyoto-verdrag.