Persbericht EénVandaag donderdag 22 maart 2007

"Volksvertegenwoordigers horen in Nederland te wonen."

Frans de Nerée tot Babberich, lid van de Tweede Kamer voor het CDA, ligt onder vuur. De volksvertegenwoordiger woont in het Belgische Leefdaal en niet in Nederland. Een paar dagen per week verblijft hij in een appartement in Den Haag. De Eerste Kamer is zeer verbaasd over deze constructie. Alfons Dölle, lid Eerste Kamer voor het CDA: "Het belangrijkste punt is dat volksvertegenwoordigers de gevolgen van wat ze doen ook zelf ervaren en dus deel uitmaken van de gemeenschap waarvoor ze besturen."

Recent werd in de Eerste Kamer de Kieswet behandeld waarin staat dat gekozen volksvertegenwoordigers voor de provincie en gemeenteraden moeten wonen in het gebied waar ze verkiesbaar zijn. Jan van Heukelum, VVD-senator, vindt dat dit ook voor parlementsleden moet gelden. Van Heukelum: "Je moet in Nederland willen wonen. Ik denk dat de Nederlandse burger dit niet begrijpt. Dit moet niet kunnen."

Tweede Kamerleden wilden niet reageren op de buitenlandse woonplaats van De Nerée tot Babberich. Bram Peper, oud-minister van Binnenlandse Zaken, vindt dat de Tweede Kamer juist wel moet reageren. "Als je als Tweede Kamer bepaalt dat volksvertegenwoordigers verplicht in hun gemeente, stad of provincie moeten wonen, dan zou de kamer dat ook voor zichzelf moeten regelen."

SGP-senator Holdijk reageert verontwaardigd op de Belgische woonzetel van De Nerée tot Babberich: "Ja dat kan natuurlijk niet. Dat is absoluut in strijd met de wettelijk norm die geldt voor gemeentelijke en provinciale bestuurders."

Oud kamervoorzitter Frans Weisglas steunt de Eerste Kamer-senatoren. "Ik vind het logisch dat volksvertegenwoordigers in Nederland wonen."

De Nerée tot Babberich ziet zelf geen enkel probleem. "Ik woon door de week in Nederland en woon in het weekend in België. Ik pik heel veel op in Nederland, misschien nog wel meer dan mensen die in de regio wonen. (...) Ik betaal hier in Nederland alle belasting die ik moet betalen en ik betaal in België ook belasting."

Politicoloog André Krouwel is helder over de woonplaats van volksvertegenwoordigers. "Je moet wonen waar het volk woont dat je representeert. Nu kun je wetgeving maken waar je voordeel van hebt of geen nadeel van ondervindt. Je hebt op deze manier invloed op wetgeving dat burgers treft maar jou zelf niet."

Voor meer info: (