KNGF: ONVZ dupeert fysiotherapiepatiënten

22.03.2007 / 16:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kngf

Kngf

Ziektekostenverzekeraar ONVZ wil vergoedingen voor o.a. fysiotherapie gaan beperken. ONVZ zegt vorig jaar verlies te hebben geleden door onverwachte overconsumptie. Het KNGF is hierover verbaasd omdat landelijk onderzoek aantoont dat er geen overconsumptie is voor fysiotherapie. Bovendien vindt het KNGF dat ONVZ hun marktrisico onterecht afwentelt over de rug van de fysiotherapiepatiënt. ONVZ moet daarom deze maatregel per direct intrekken.

Fysiotherapeut is noodzakelijke zorg

ONVZ beperkt het aantal bezoeken dat een patiënt aan de fysiotherapeut mag brengen. Daarmee blokkeert ONVZ de weg naar fysiotherapeutische zorg die voor patiëntengroepen noodzakelijk is. Fysiotherapeuten leveren kwalitatief hoogwaardige gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Bovendien beperkt fysiotherapie hogere kosten elders in de zorg en de WAO.

Geen overconsumptie fysiotherapie

Uit onderzoek naar de landelijke consumptie van fysiotherapie blijkt dat het aantal fysiotherapiepatiënten stabiel is en dat er geen overconsumptie plaats vindt.

Onverantwoordelijk

Het KNGF vindt dat ONVZ onverantwoordelijk handelt ten opzichte van de patiënt. Fysiotherapiepatiënten hebben op grond van hun zorgbehoeften bewust gekozen voor ONVZ. Zij maken daarmee een afspraak met ONVZ over de financiering van essentiële zorg. ONVZ komt die afspraak nu niet na. De patiënt wordt daarmee ernstig gedupeerd. Het KNGF dringt er daarom bij ONVZ op aan om de maatregel zo spoedig mogelijk in te trekken.

Over het KNGF

Het KNGF behartigt de belangen van ongeveer 20.000 fysiotherapeuten. Vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort en vanuit zes regiokantoren biedt het KNGF ondersteuning op beroepsinhoudelijk, sociaal-maatschappelijk en economisch gebied.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ronald Jas, hoofd Communicatie KNGF, 06 - 22460185, E-mail: jas@kngf.nl

Vanaf vrijdag 23 maart: Huub Langendonk, adviseur externe communicatie KNGF Tel: 033 - 467 29 71 / 06 - 511 11 530, E-mail: langendonk@kngf.nl