Groep Colruyt

Persberichten
Terug naar vorige pagina

22/03/07

Opening van de nieuwe Colruyt-productieafdelingen in Ghislenghien

Vandaag, donderdag 22 maart, opent Colruyt officieel de nieuwe koffiebranderij, wijnbottelarij en rijstverpakkingsafdeling in Ghislenghien. Daarmee verhuist een belangrijk deel van de eigen productie vanuit Halle naar het al bestaande distributiecentrum in Ghislenghien bij Ath (Henegouwen).

Jef Colruyt: "Vandaag zijn we fier dat een aantal productieafdelingen aan ons distributiecentrum in Ghislenghien worden toegevoegd: de koffiebranderij, onze wijnbottelarij en rijstverpakking. In totaal investeerden we daarvoor 35 miljoen euro. Onze productieafdelingen zorgen ervoor dat we kwalitatief hoogstaande producten kunnen aanleveren voor de laagste prijzen."

Volledig nieuwe koffiebranderij

Colruyt brandt al 70 jaar (sinds 1937) zijn Graindor-koffie zelf, en is vandaag de enige distributeur die dat nog zelf doet. In de eigen koffiebranderij wordt zo'n 4.000 ton koffie per jaar gebrand, in totaal zo'n 25-tal soorten, voornamelijk arabica. Colruyt biedt die in de winkels aan in verschillende vormen aan de consument: bonen, gemalen koffie vacuüm verpakt, koffiefilters, en de koffiepads.

De gloednieuwe wervelkamerbrander zorgt ervoor dat de bonen egaal worden gebrand. Hij verwerkt 3 ton boontjes per uur, vooral melanges. Espressobonen en boontjes voor originekoffies worden gebrand in de al even nieuwe trommelbrander. Door het brandproces lang en traag te laten verlopen, komen de fijne aroma's van de arabicakoffie helemaal vrij. De trommelbrander kan 1 ton boontjes per uur branden.

Gloednieuwe wijnbottelarij

Colruyt bottelt al wijn sinds 1937. In de eigen wijnbottelarij gaat er jaarlijks 18 miljoen liter wijn in de fles. Niet alleen Franse wijnen, maar ook wijnen uit de nieuwe wereld worden in citernes aangevoerd. Door de wijn per tankwagen aan te kopen, genieten we betere prijsvoorwaarden en verlagen de transportkosten gevoelig. Om hetzelfde volume wijn te vervoeren als in 1 tankwagen, zouden er 2 vrachtwagens met flessen wijn nodig zijn.

De nieuwe kelder in Ghislenghien is uitgerust met een veertigtal gloednieuwe inox vaten. Daarin kan maar liefst 2,1 miljoen liter wijn worden opgeslagen.

De nieuwe bottellijn kan 12.000 flessen per uur vullen. Lange vulpijpen zakken dieper in de fles en komen langzaam omhoog terwijl de wijn eruit stroomt: de wijn komt zo weinig mogelijk in contact met de lucht in de fles. De fles wordt ook zachter gevuld en de wijn wordt minder 'geschud'.

Ook uniek in België: de lijn voor het wassen van de flessen is rechtstreeks aangesloten op de bottellijn. Zo kunnen de gereinigde flessen onmiddellijk gevuld worden, zonder extra manipulatie. We besparen tijd en onderhoud, en bovendien kunnen we de hygiëne garanderen.

Rijstverpakking

Een kleinere afdeling is de rijstverpakking: 12 soorten rijst worden in zakjes van 2 of 5 kg verpakt, goed voor een 2.000 ton per jaar.

Distributiecentrum sinds 1994: 570 jobs

Jef Colruyt: "Onze eerste stappen in Ghislenghien dateren al van 1992 met de bouw van de eerste faze (40.000 m²) van dit distributiecentrum.

In 1994 startte Colruyt in Ghislenghien met de uitbating van een volwaardig distributiecentrum voor de dagelijkse bevoorrading van de winkels. 200 volledig volle vrachtwagens met bieren, waters, suiker, zout, enz, vertrekken elke dag naar meer dan 200 winkels.

De komst naar Ghislenghien was zowel voor de omgeving, als voor ons zeer goed nieuws: het betekende een belangrijke stap in de groei van ons bedrijf en was het begin van een steeds groeiende tewerkstelling hier in Ath naar momenteel 570 volwaardige, nieuwe jobs."

Een eigen windmolen levert een deel van de energie

Nog een nieuwigheid in Ghislenghien: een eigen windmolen levert een deel van de energie die nodig is voor het distributiecentrum. De windmolen heeft een voorziene opbrengst van 4.400.000 kWh per jaar, het equivalent van het energieverbruik van 1.400 gezinnen.

Meer info?

Contacteer Luc Rogge, directeur-generaal, op 02 360 10 40