Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

21-03-2007

Felicitaties van Frits van Oostrom voor nieuwe Akademiehoogleraren De KNAW heeft dit jaar vijf nieuwe Akademiehoogleraren geselecteerd. Het zijn prof. dr. J.M. ten Cate (tandheelkunde, Universiteit van Amsterdam), prof. dr. H.W. Lenstra (wiskunde, Universiteit Leiden), prof. dr. P.C. Muysken (taalwetenschap, Radboud Universiteit Nijmegen), prof. dr. J. Oerlemans (meteorologie, Universiteit Utrecht) en mw. prof. dr. D.S. Postma (geneeskunde, Rijksuniversiteit Groningen). Zij kunnen zich als Akademiehoogleraar geheel wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers. Akademiehoogleraren worden door de universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen. Het Akademiehoogleraarschap wordt voor een periode van vijf jaar toegekend. Voor iedere Akademiehoogleraar stelt de KNAW één miljoen euro beschikbaar.

Foto: Marc de Haan
Frits van Oostrom, president van de KNAW, toog met taart en champagne naar Leiden om Hendrik Lenstra persoonlijk te feliciteren met zijn Akademiehoogleraarschap. ((c) Marc de Haan)

Programma Akademiehoogleraren
De KNAW financiert het salaris van de Akademiehoogleraar en een onderzoeksbudget (samen 200.000 euro per jaar). De betrokken universiteit dient met de vrijvallende middelen ten minste één jonge talentvolle onderzoeksleider aan te trekken. Het Programma Akademiehoogleraren draagt hiermee bij aan de doorstroming van jonge onderzoekers naar leidinggevende posities. Het Akademiehoogleraarschap wordt voor vijf jaar toegekend.

Het Programma Akademiehoogleraren is in 2002 ingesteld. Excellente hoogleraren tussen 55 en 60 jaar kunnen worden voorgedragen door de Colleges van Bestuur van hun universiteit. De voordrachten worden beoordeeld door een internationaal samengestelde commissie onder voorzitterschap van de president van de KNAW, Frits van Oostrom. De juryleden zijn dit jaar de hoogleraren Manfred Fischer (Wirtschaftsuniversität Wien, Oostenrijk), Yuri Manin (Max-Planck-Institut für Mathematik, Duitsland), Stephen Mennell (University College Dublin, Ierland), Joel Mokyr (Northwestern University, Verenigde Staten), Barbara Partee (University of Massachusetts, Verenigde Staten), George Sawatzky (University of British Columbia, Canada) en Tony Trewavas (University of Edinburgh, Verenigd Koninkrijk).

Felicitatieronde president KNAW, 21 maart 2007
Op 21 maart 2007 is Frits van Oostrom, president van de KNAW, naar Leiden, Utrecht en Groningen gereisd om drie van de vijf Akademiehoogleraren persoonlijk met hun benoeming te feliciteren.

Foto: Marc de Haan
Hendrik Lenstra met de Akademiehoogleraar-oorkonde ((c) Marc de Haan)

Foto: Pieter van Dorp van Vliet
Frits van Oostrom vertrok vervolgens naar Utrecht waar hij Hans Oerlemans met zijn benoeming feliciteerde ((c) Pieter van Dorp van Vliet)

Foto: Elmer Spaargaren
In Groningen bezocht Frits van Oostrom Dirkje Postma. Professor Postma neemt hier de felicitaties in ontvangst van Simon Kuipers, voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Groningen ((c) Elmer Spaargaren)

Radio-interview met Dirkje Postma, door RTV Noord (Woensdag 21 maart 2007, 10.21 uur)

Installatie Akademiehoogleraren
Op maandag 8 oktober a.s. zullen de Akademiehoogleraren 2007 in het Trippenhuis, het gebouw van de Akademie worden geïnstalleerd. Nadere informatie over het programma vindt u te zijner tijd op onze website.