Gemeente Rotterdam

Minister Vogelaar maakte vandaag een lijst van veertig 'probleemwijken' openbaar die de komende jaren moeten worden getransformeerd tot 'prachtwijken'. Zeven van die wijken liggen in Rotterdam.

"Een historisch moment dat het kabinet zo overtuigend kiest om de problemen in een beperkt aantal wijken nu echt aan te pakken." Zo reageert de Rotterdamse wethouder Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid) op het besluit van minister Vogelaar om veertig wijken de komende jaren extra aandacht te geven. Op de lijst staan zeven Rotterdamse wijken, met daarin buurten als Bloemhof-Hillesluis, Pendrecht, Tarwewijk, Spangen, Crooswijk en het Oude Noorden. De betreffende wijken zijn op deze kaart te bekijken.

Een terechte keuze, volgens Schrijer, na jaren waarin geld en aandacht van het kabinet versnipperd raakte over te veel wijken en te veel thema's: "De minister maakt nu een duidelijke keuze voor die steden en wijken waar de achterstanden op sociaal, fysiek en economisch gebied het grootst zijn. De prominente keuze voor Rotterdam is duidelijk een erkenning voor de grote opgave waarvoor deze wijken staan."

Schrijer hamerde vorig jaar september al op een gerichtere wijkaanpak. Rotterdam benoemde met de drie andere grote steden vier doorbraakdossiers:

* stedelijke vernieuwing,

* jeugd en onderwijs

* veiligheid en sociale binding

* werk, inkomen en ondernemerschap.

Schrijer: "Wil je achterstanden wegwerken dan moet je meer doen dan alleen nieuwe huizen bouwen en oude renoveren. In wijken zoals Hoogvliet en de Millinxbuurt heeft Rotterdam de afgelopen jaren al laten zien dat je met een integrale aanpak gericht op sociale, fysieke en economische verbeteringen en op veiligheid een wijk er weer bovenop kunt helpen."

Rijdende trein
Rotterdam gaat op dezelfde manier te werk in het Pact op Zuid. Dit is een groot investeringsprogramma van ruim 1 miljard dat het stadsbestuur met de drie zuidelijke deelgemeenten en vijf woningbouwcorporaties heeft opgezet. Ook wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) heeft kant-en-klare plannen om nog deze collegeperiode de verloedering van zo'n 10.000 woningen in heel Rotterdam aan te pakken. Schrijer: "We hebben de steun van het kabinet daarbij hard nodig. Het is een rijdende trein waar de minister zo op kan springen."
Schrijer, die komende week de projecten van het uitvoeringsprogramma 2007-2008 Pact op Zuid bekendmaakt, heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Rotterdam de ambitie van Vogelaar kan waarmaken. "Wij gaan de komende honderd dagen vol aan de slag om samen met de minister tot een prachtig aanvalsplan te komen en van deze wijken weer prachtwijken te maken."

In een reeks werkbezoeken aan de probleemwijken doet minister Vogelaar maandag eerst Rotterdam aan.

Bron: Bestuursdienst, 22-03-2007