Partij van de Arbeid

Van probleemwijk naar prachtwijk

22-03-2007 05:09

Minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie heeft 40 wijken geselecteerd waar in deze kabinetsperiode extra investeringen zullen worden gedaan. PvdA-wethouder Rinda den Besten (Utrecht): We zijn blij dat het kabinet inziet dat er iets moet gebeuren. Het is belangrijk dat de mensen in deze wijken weer perspectief krijgen.

Veertig wijken
Het kabinet wil het tij keren in die wijken, waarin sprake is van aanzienlijke leefbaarheidsproblemen', schrijft Vogelaar in een brief aan de Tweede Kamer. Deze probleemwijken moeten weer prachtwijken worden, waar iedereen prettig kan wonen, werken en leven. De wijken bevinden zich in achttien steden.

Minister Vogelaar start op maandag 26 maart met een wijkentour langs alle wijken. De veertig wijken zijn geselecteerd omdat zich daar een stapeling van sociale, fysieke en economische problemen voordoet. In oktober 2007 zal de minister met de gemeenten waarin deze wijken zich bevinden, convenanten met concrete resultaten hebben afgesloten. Deze moeten tot de gewenste verbeteringen leiden.

Utrecht
Vier van de probleemwijken bevinden zich in de stad Utrecht: Kanaaleiland, Ondiep, Overvecht en Zuilen-Oost. Wethouder Rinda den Besten (PvdA) heeft gemengde gevoelens: Ik ben er niet trots op dat in Utrecht vier wijken als probleemwijk zijn aangewezen. Maar we zijn blij dat het kabinet inziet dat er iets moet gebeuren. Het is volgens den Besten belangrijk dat de mensen in de wijk weer perspectief krijgen. Het gaat daarbij om goede woningen, maar ook om de jeugd: het is belangrijk dat jongeren gezond en veilig kunnen opgroeien. Dat is nu helaas niet overal het geval.

Hoewel er nog precieze afspraken moeten worden gemaakt, is den Besten blij dat er niet alleen naar woningen wordt gekeken, maar dat is gekozen voor een integrale aanpak waarin de aandacht ook uitgaat naar bijvoorbeeld onderwijs.

Haar collega-wethouder Harry Bosch is eveneens tevreden dat het kabinet een aantal wijken in Utrecht wil aanpakken: Het is goed dat het kabinet de situatie wil verbeteren, naast alles wat we zelf al doen.' Bosch wijst er op dat het aanwijzen van deze vier wijken niet betekent dat de gemeente de andere wijken uit het oog moet verliezen: In sommige andere wijken is een vergelijkbare aanpak nodig.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt de plannen van Minister Vogelaar.

Meer informatie is te vinden in het persbericht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.