Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

21 maart 2007

Hoe houdt een gemeente haar dienstverlening op een kwalitatief hoog niveau? Op die vraag kreeg minister Ter Horst (BZK) op 20 maart antwoord tijdens een werkbezoek aan de gemeente Den Haag. Het nieuwe kabinet zet zich in voor een slagvaardige overheid en een betere publieke dienstverlening. In dat kader bracht de minister een bezoek aan de gemeente die in 2006 is uitgeroepen tot de meest klantgerichte gemeente van Nederland: Den Haag.

Publieke dienstverlening bij de gemeente den Haag

In Den Haag bezocht de minister de afdeling Parkeren en het Gemeentelijk Contactcentrum (GCC). Het GCC is een callcenter waar burgers uit Den Haag via een telefoonnummer alle vragen aan de gemeente kunnen stellen. De minister had als voorbereiding het GCC gebeld met de vraag of bekend was dat er een werkbezoek van de minister gepland was. Resultaat: een wachttijd van zes minuten en de toezegging van het GCC dat zij teruggebeld zou worden.

Publieke dienstverlening bij de gemeente den Haag De minister kreeg ook de gelegenheid om met burgers en medewerkers aan de publieksbalie van gedachten te wisselen over hun ervaringen met de uitvoering van het kwaliteitshandvest parkeren. Bij de Dienst Parkeren is de maximale wachttijd vijftien minuten. Moet een klant langer wachten, dan mag hij of zij een cadeau uitzoeken of EUR12,50 overmaken naar een goed doel. Via een digitale signalering van het aantal wachtende wordt actie ondernomen als de wachttijd te lang wordt. Minister Ter Horst trok ook nummertje aan de balie. Toen er daarna een nieuwe klant verscheen die ook een nummer trok, werd er meteen een extra balie geopend.

Via welke kanalen moet de dienstverlening geleverd worden, nu en in de toekomst? Volgens een delegatie van de gemeente Den Haag, onder wie wethouder Huffnagel (ICT, grotestedenbeleid en citymarketing), zullen alle vormen van dienstverlening nodig blijven: via telefoon, internet en aan de balie.