Time : 17:18:38
Date : 22 March 2007
Sender Name: Delhaize Group

Delhaize vraagt klanten sardienen met sojaolie van het merk 365 terug te brengen naar de winkel

Delhaize vraagt haar klanten de sardienen met sojaolie in conserven van het merk 365 met als lotnummer UC 307 V terug te brengen naar de winkel. Er werd een te hoog gehalte aan histamine vastgesteld in het product. Uit voorzorg wordt het volledige lot teruggeroepen.

Histamine is een allergeen dat ontstaat bij afbraak van histidine, een aminozuur dat voorkomt in spierweefsel van vissen. Bepaalde soorten bevatten meer histidine dan andere soorten en zullen tijdens het afbraakproces meer histamines opstapelen. Histamines kunnen allergische reacties veroorzaken bij de mens. Daarom worden bepaalde vissoorten die veel histidine bevatten zoals tonijn, makreel, sardines, ... regelmatig getest op de hoeveelheid histamine. Als een bepaalde grens vooropgesteld door het EFSA, de Europese Voedselautoriteiten wordt overschreden, dan worden deze voedingsmiddelen uit de voedselketen verwijderd.

Mogelijke symptomen bij inname van een te hoge dosis histamine zijn hoofdpijn binnen 10 minuten na consumptie, na 20 minuten kunnen er warmteopwellingen optreden, roodheid in het gezicht en problemen met de bloedsomloop. Deze symptomen zijn van tijdelijke aard en hebben geen effect op lange termijn. In geval een klant deze symptomen herkent, is het aangeraden een arts te raadplegen.

Delhaize heeft ondertussen alle betrokken producten uit de verkoop gehaald. De klanten die dit product gekocht hebben, worden verzocht het product niet te verbruiken en het terug te brengen naar de dichtstbijzijnde Delhaize-winkel. De teruggebrachte goederen zullen worden terugbetaald.

Beschrijving van het product:
Naam: Sardienen met sojaolie (conserven)
Merk: 365
Lotnummer: UC 307 V
Houdbaarheidsdatum: 12/2011
Verpakking: 125 gram

De klanten kunnen voor meer informatie terecht bij onze klantendienst. Deze is bereikbaar op het gratis nummer 0800/95 713.

Persinformatie

Catherine Alexandre
SVP Marketing and Communication
Tel. 02/412 82 57
calexandre@delhaize.be

Katrien Verbeke
Communication Specialist
Tel. 02/412 82 39
kverbeke@delhaize.be