Ingezonden persbericht


Leiden Noord en Zuid West niet op lijst probleemwijken minister Vogelaar

De wijken Leiden Noord en Zuid-West staan niet op de lijst van probleemwijken die minister Ella Vogelaar vanmiddag bekend heeft gemaakt in het kader van het project Van probleemwijk naar prachtwijk.

Het college van Leiden is positief over de aandacht die de regering heeft voor probleemwijken.. Omdat de beide wijken niet op deze lijst voorkomen durft het college de positieve conclusie te trekken dat de twee wijken niet tot de probleemwijken van Nederland behoren. Het college benadrukt dat de positieve weg die is ingeslagen met de wijken Leiden Noord en Zuid-West verder zal worden vervolgd en dat er hard aan gewerkt zal worden om er prachtwijken van te maken. Doordat Leiden niet op de lijst van de minster voorkomt zullen er geen aanvullende financiële middelen beschikbaar komen

De wijken Groenoord, Noorderkwartier en de Kooi liggen aan de noordkant van de binnenstad. De Kooi is Leidens eerste stadsuitbreiding buiten haar singels. Leiden Noord, dat deze drie wijken omvat, vraagt al decennia lang aandacht voor de aanwezige sociale problematiek. Daar moet verandering in komen, want de gemeente Leiden, diverse woningcorporaties en andere organisaties die in de wijken actief zijn, hebben een flinke reeks activiteiten uitgezet die de wijken weer toekomst moeten geven. Drie hoofddoelen uit het Wijkontwikkelingsplan Leiden Noord 2010 vormen het uitgangspunt voor de vernieuwing:


- versterken van de sociaal-economische positie;


- realiseren van aantrekkelijke woonmilieus met nieuwe woonproducten;


- vergroten van sociale samenhang en wederzijds respect.

Sinds 2002 wordt er hard gewerkt aan de uitvoering van het Wijkontwikkelingsplan 'Mozaïek Zuidwest', dat in mei 2005 is vastgesteld. Dit plan fungeert als een integraal toekomstperspectief voor Leiden Zuidwest voor de komende vijf tot tien jaar. In de WOP wordt gesteld dat de gemiddelde huishoudenontwikkeling, de werkgelegenheid, de inkomens niet in de richting wijzen van een zogenaamde probleemwijk. Het WOP ziet wel veel potenties en mogelijkheden Zuidwest te versterken. Door tijdig te investeren en zo verslechtering tegen te gaan, wordt voorkomen dat Zuidwest op termijn voor nog grotere investeringen komt te staan, aldus het WOP.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie, Eric Seugling, (071) 516 5118 of 06 52443167.

---- --