Landstede


Bijna groen licht voor topsporthal

Het voormalig magazijn voor het Rijksinkoopbureau (later NIC)aan het Rechterland in Zwolle krijgt binnen anderhalf jaar een compleet nieuwe functie en uitstraling.

Gezien de afmeting van 112 bij 48 meter is er ruimte voor liefst drie sporthallen. Binnen het sportcomplex komt ook de hal die specifiek voor topsport geschikt wordt gemaakt.

De verbouw tot lesgebouw voor drie van de dertien Landschappen is gaande. De studenten kunnen er na de zomervakantie terecht. De planning is dat de sporters halverwege het seizoen 2008-2009 hun intrek in de topsporthal kunnen nemen.

Ruim zeven meter hoog is de voormalige opslagruimte met voetbalveldafmetingen. Voor de sporthal met drie volleybal- of basketbalvelden en de turnhal (beide met een eigen tribune), die op de kopse kanten van het gebouw komen, is dat voldoende. Aangezien de accommodatie tevens de toekomstige thuishaven van Landstede Basketbal en Volleybal is, worden aan het middendeel speciale eisen gesteld.

Voor de extra twee meter hoogte is naar beneden gekeken. Met tribunes voor in totaal 1.500 toeschouwers rondom zal sprake zijn van een sportarena, die verdiept wordt aangelegd. Uitgangspunt is dat het publiek heel dicht op het speelveld zit. Een omloop en tweede ring bieden het complex extra mogelijkheden.

Hier bevinden zich voorts de toegang tot de ruimte van de businessclub, het krachthonk en ruimten voor (bedrijfs)fitness. Verder zijn hier kantoren en vergaderzalen, die behalve op studenten ook mikken op verenigingen en sportorganisaties.

De topsporthal moet zo - naast onderkomen voor de Landstede-studenten en -topsporters - een soort 'Huis van de Sport' worden, dat van 's morgens vroeg tot 's avonds laat sport 'ademt'. Dat gebeurt door de aanwezigheid van kantoren (bijvoorbeeld die van het Olympisch Netwerk en Topsport Steunpunt Topsport regio Zwolle), onderwijsactiviteiten, vergaderingen, trainingen en sportwedstrijden met publiek.

Toelichting afbeelding
Een inkijkje in de sportaccommodatie die Landstede de komende anderhalf jaar in het voormalige NIC-magazijn aan de Ossenkamp gaat realiseren. Centraal de verdiepte arena met rondom 1.500 zitplaatsen.

Daarachter de sporthal met drie velden. Op de voorgrond de turnhal, die ook het onderkomen wordt voor WRZV Landstede Acrogym. Rechtsonder het bouwblok met kantoorruimten dat wordt toegevoegd, inclusief (rechtsonder) de nieuwe hoofdentree voor de topsporthal.